Hrvatski intelektualac, politički zatvorenik i političar Anto Kovačević umro je u subotu u 69. godini od posljedica covida-19, potvrdila je u nedjelju obitelj.

U bivšem sistemu osuđen je na 8,5 godina zbog verbalnog delikta, a robijao je u Zenici. Bio je proglašen osuđenikom savjesti Planete Zemlje po Amenesty Internationalu.

Kovačević je doktorirao filozofiju u Beču sa 28. godina a politički uzor zbog čega je dijelom i suđen bio mu je Marko Veselica,  s kojim je u samostalnoj Hrvatskoj politički djelovao poglavito vezano za ljudska prava i prava političkih zatvorenika te prava Hrvata u BiH.

Kovačević je rođen u Adi u Bosni i Hercegovini 1952. godine. 

Bio je zastupnik u četvrtom sazivu Hrvatskog sabora, od 2000. do 2003. godine. Obnašao je brojne dužnosti u Saboru. Bio je član Odbora za međuparlamentarnu suradnju, član Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Objavio je nekoliko publicističkih radova. 

Kandidirao se za predsjednika Republike Hrvatske na predsjedničkim izborima 2005. godine, ali nije prošao u prvom krugu.

Nakon dugogodišnjeg članstva u HKDU, 2015. godine prešao je u Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević.

Plenković: Anto Kovačević borac za hrvatske interese

Premijer Andrej Plenković uputio je u nedjelju sućut u povodu smrti Ante Kovačevića poručivši kako će on ostati upamćen po političkom angažmanu posebo u vrijeme jugoslavenskog komunističkog režima kada se bez ustručavanja borio za istinu, pravednost i hrvatske interese.

Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku hrvatskog publicista i političara, gospodina Ante Kovačevića. S njegovim smo odlaskom izgubili dugogodišnjeg aktivnog sudionika naše političke i društvene scene, stoji u sućuti premijera Plenkovića obitelji Ante Kovačevića.

“Gospodin Kovačević ostat će upamćen i po svom političkom angažmanu kao zastupnik u Hrvatskom saboru, dok se u razdoblju jugoslavenskog komunističkog režima bez ustručavanja borio za istinu i pravednost te zalagao za hrvatske interese. Radi toga je kroz montirani sudski proces završio u političkom zatvoreništvu u Zenici te je osuđen zbog svojih mišljenja i govora, zalažući se za prava hrvatskog naroda. Uime hrvatske Vlade i moje osobno, primite, molim Vas, izraze iskrene sućuti”, poručio je premijer Plenković.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 15.11.2020.