CroExpress/Hina

Izdavanjem kataloga Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore, nakon stručne obrade i digitalizacije, Etnografski muzej prvi put stavlja na raspolaganje javnosti u tiskanom obliku jednu zbirku narodnih nošnji – objedinjenu i kompletno obrađenu pripadajuću građu u vidu kataloških jedinica s osnovnim podacima, opisom i fotografijom sadržanih muzejskih predmeta.
‘Zbirka narodnih nošnji hrvatske dijaspore objedinjuje odjevno ruho pripadnika hrvatske nacionalne zajednice s različitih područja srednjoeuropskih i istočnoeuropskih zemalja – Austrije, Češke, Kosova, Mađarske, Rumunjske i Srbije’, rekla je autorica i voditeljica zbirke Katarina Bušić.

Podsjetila je kako je zbirka formirana 2014. novom sistematizacijom muzejskih zbirki, izdvajanjem odgovarajuće građe iz postojećih, a danas ima više od 700 fizičkih predmeta i u cijelosti je digitalizirana.

‘Sadržano cjelovito ruho – kompleti, pojedinačni dijelovi, različiti ukrasni dodaci i tekstilni fragmenti, što su se mijenjali pod kulturnim utjecajima susjednih naroda, s više ili manje prepoznatljivim obilježjima pripadnosti hrvatskom nacionalnom korpusu, izrađeni su i korišteni pretežito u razdoblju druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća, uz stariji i noviji odjevni sloj i manji broj predmeta novije izrade’, napomenula je.

Bušić kaže kako je katalog te zbirke ponajprije namijenjen Hrvatima u dijaspori i iseljeništvu, članovima folklornih skupina u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i svima koji se žele vidjeti i pobliže upoznati te nošnje.

Knjiga podsjeća na povijest prikupljanja predmeta u Zbirci narodnih nošnji hrvatske dijaspore, govori i o pojavnosti, vrijednosti i prezentaciji nošnje, predstavlja nošnje vezano uz geografska područja dijaspore i donosi detaljan kataloški pregled.

Stručni tekst upotpunjen je dokumentarnim fotografijama iz Dokumentacije Etnografskoga muzeja, srodnih ustanova i privatnih zbirki, a kataloški pregled fotografijama muzejskih predmeta, njih oko 700.

Po riječima ravnateljice Etnografskog muzeja Goranke Horjan, taj katalog pomaže pratiti kretanja hrvatskog stanovništva u srednjoeuropskim i istočnoeuropskim zemalja, dajući uvid u kulturne tradicije prostora s jedne strane i čuvanje nacionalnog identiteta s druge.

‘Kroz prikupljene predmete slaže se slika osviještenosti pripadnika hrvatske nacionalne manjine i njihovo stvaranje zajedničke slike u zemlji porijekla i zemlji u kojoj žive’, ustvrdila je u predgovoru kataloga.

Kako ističu iz Etnografskog muzeja, tim katalogom Muzej ispunjava svoju temeljnu zadaću očuvanja, zaštite i promicanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine te posebno doprinosi očuvanju nacionalnoga i kulturnoga identiteta Hrvata u bliskim europskim zemljama.

Datum objave: 05.02.2020.