Autor: CroExpress

Nakon posjeta gradu San Miguel de Tucumán u pokrajini Tucumán, predsjednica Grabar-Kitarović je u gradu Rosario, u pokrajini Santa Fe posjetila Hrvatski kulturni centar gdje se susrela s članovima hrvatske iseljeničke zajednice te nazočila svečanosti ponovnog otvaranja Konzulata Republike Hrvatske.

Tom prigodom hrvatska Predsjednica je, za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, obrazovanja, kulture i folklora, te očuvanju hrvatskog identiteta u Argentinskoj Republici uručila Povelju Republike Hrvatske Hrvatskom kulturnom centru u Rosariu, te odlikovanje Reda hrvatskog pletera gospodinu Draženu Juragi, za osobiti doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture i obrazovanja, te razvitku i ugledu Republike Hrvatske kroz rad i djelovanja hrvatske zajednice u Argentinskoj Republici.

Uručivši im priznanja Republike Hrvatske, Predsjednica je zahvalila na svemu što su učinili za hrvatsku zajednicu u Rosariu te izrazila ponos na mnoge druge pojedince koji su uz svoj naporan i svakodnevni rad našli vremena i volje ulagati u rad hrvatskih društava, družiti se sa zajednicom i očuvati hrvatski jezik i kulturu.
DSC__13.jpg
Foto: predsjednica.hr

Prigodom svečanosti ponovnog otvaranja Konzulata Republike Hrvatske u Rosariu predsjednica Grabar-Kitarović je poručila kako je to važan trenutak za svaku državu jer dolazi kao kruna političkih nastojanja da proširi mogućnost političke, gospodarske i kulturne suradnje u svim dijelovima zemlje. U tom smislu, izrazila je zadovoljstvo što će oko deset tisuća Hrvata ponovno imati na usluzi Konzulat Republike Hrvatske. „Hrvatska diplomacija mora biti više i aktivnije prisutna svugdje gdje su veće hrvatske zajednice, jer je povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske iznimno važno za promicanje naših nacionalnih i državnih interesa, kao i za percepciju hrvatskoga naroda i Hrvatske u pojedinim državama i u svijetu“, istaknula je hrvatska Predsjednica.

Kazala je kako ju posebno veseli kada među mladima čuje pokušaje razgovora na hrvatskom jeziku te se osvrnula na rad Sveučilišta u Rosariu u kojem već dugi niz godina djeluje lektorat hrvatskog jezika. Ocijenivši to osobito važnim kazala je kako je jezik snažan element nacionalnog identiteta i njegovo poznavanje za mlade naraštaje Hrvata znači mogućnost boljeg upoznavanja hrvatske kulture i čuvanja nacionalnog identiteta. Izrazila je nadu kako će se u bliskoj budućnosti otvoriti stabilniji i protočniji kanali za posjet mladih hrvatskih iseljenika Hrvatskoj, za učenje jezika i rad, pa i za ostanak u Hrvatskoj onih koji to žele.

U gradu Rosariu Predsjednica je održala sastanak s guvernerom pokrajine Santa Fe Miguelom Liftschitzom, s kojim je razmijenila mišljenja o položaju predstavnika hrvatske zajednice na tom području. Zahvalila mu je na podršci i mogućnostima koje je Provincija Santa Fe tijekom povijesti pružila Hrvatima u njihovoj novoj domovini, a dopuštajući im da zadrže poveznice s Hrvatskom.

Predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru se osvrnula na razmijenjena mišljenja s argentinskim dužnosnicima tijekom četverodnevnog služenog posjeta Republici Argentini te izrazila uvjerenje kako je Argentina prepoznala Hrvatsku kao pouzdanog i snažnog partnera na području jugoistočne Europe. U tom smislu, zaključila je kako postoji potreba za novom vrstom i razinom suradnje među dvjema državama.

Datum objave: 16.03.2018.