Autor: CroExpress

Posljednjeg dana službenog posjeta Republici Argentini predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je istaknutu hrvatsku zajednicu u gradu San Miguel de Tucumán, u pokrajini Tucumán.

Posjet gradu San Miguel de Tucumán Predsjednica je započela posjetom školi ‘Instituto República de Croacia’ i susretom s predstavnicima hrvatske zajednice. Zajedništvo iseljene i domovinske Hrvatske čvrsta je veza koja nas je održavala i u najtežim godinama Domovinskog rata, kazala je Predsjednica argentinskim Hrvatima te dodala kako su upravo oni oduvijek bili posebno privrženi svojoj Domovini.

Za izniman i dugogodišnji doprinos u promicanju hrvatske baštine, jezika, kulture, obrazovanja, znanosti i sporta, jačanju gospodarske suradnje, te očuvanju hrvatskog identiteta u Argentinskoj Republici predsjednica Grabar-Kitarović uručila je Povelju Republike Hrvatske školi ‘Instituto República de Croacia’. Zahvalivši svima koji podržavaju rad škole, Predsjednica je izrazila uvjerenje kako će škola i u budućnosti biti čuvar nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda, s još više hrvatskih Argentinaca koji će učiti hrvatski jezik.
DSC_7918.jpg

Zahvalila je svima, a posebno mladima, koji se trude njegovati kulturni i duhovni identitet te običaje svojih predaka, koji su im prostorno i vremenski dosta daleki.

Nakon susreta s predstavnicima hrvatske zajednice, Predsjednica je posjetila nacionalni povijesni muzej ‘Casa Historica de Tucumán’ te položila vijenac u čast kongresnicima koji su 1816. godine donijeli povijesnu Deklaraciju o neovisnosti Argentine.

Predsjednica se u San Miguel de Tucumánu susrela s guvernerom pokrajine Tucumán Juanom Luisom Manzurom, s kojim je razgovarala o unaprjeđenju hrvatsko-argentinskih odnosa i jačanju ekonomske suradnje koja još uvijek nije na odgovarajućoj razini. Predsjednica je pozvala argentinske izvoznike na korištenje hrvatskih luka Rijeka i Ploče, a kao posebno važnu poveznicu između Republike Hrvatske i Republike Argentine naglasila je brojno hrvatsko iseljeništvo u Argentinskoj Republici.

Datum objave: 15.03.2018.