Autor: CroExpress

Duhovna obnova za vjernike HKM Krefeld održana je protekloga vikenda od petka, 13. prosinca, do nedjelje, 15. prosinca. Bila je to prigoda da se svi koji su se odlučili na sudjelovanje približe tajni Božića svraćajući pozornost na ono bitno sadržano u slavlju ovoga do kraja komercijaliziranog blagdana u suvremenom potrošačkom društvu.

Obnovu je predvodio fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu u Bosanskoj Posavini, koga je za ovu prigodu pozvao voditelj Misije fra Ivica Radić.

Svaki dan i na svakom mjestu događanja bila je prilika i za svetu ispovijed, koju su mnogi rado iskoristili. Na predavanju u crkvi Liebfrauenkirche u Krefeldu fra Mirko je govorio o tajni malenosti i običnosti koja je ponuđena kao poruka Božića u slici božanskog Djeteta koje je Kralj svemira, Svevladar, Bog sam, a izabralo je objaviti se ne u nekome svjetskom središtu, ne među moćnicima i bogatašima, nego na rubu rubova Rimskoga carstva, izvan maloga sela Betlehema, izvan kuće – u štali (špilji).

Strah od malenosti, nezapaženosti, običnosti prečest je strah suvremenog čovjeka u svijetu koji forsira uspješne, poznate, slavne. Božićna poruka pravi je lijek za ispraznosti lažnih veličina i zato se rado prešućuje i zamjenjuje trgovačkom propagandom kupovanja sreće.

Na predavanju u crkvi St. Maria Rosenkranz u Mönchengladbachu govorilo se o tajni zašto Bog koji sve ima izabire ponor siromaštva da se objavi svijetu. On se i Mojsiju objavio ne kao Sveimajući nego kao Onaj koji jest (Jahve). Poruka Božića u svijetu u kojem bogati postaju sve bogatiji da bi siromašni postajali sve siromašniji usmjerena je na ljubav koja veća postaje dijeleći se, nasuprot bogatstvu koje se iscrpljuje u gomilanju nepotrebnih stvari što umrtvljuju čovjekovu ljudskost.

U nedjelju su slavljene mise u crkvama St. Albertus Kirche u Mönchengladbachu i St. Elizabeth Kirche u Krefeldu pod kojima se, po nadahnuću nedjeljnih biblijskih čitanja, također razmatrala tajna Božića koji treba doći ne samo u mjesta i kuće, nego i u obitelji i u duše.

Datum objave: 19.12.2019.