CroExpress

Uzgajivači su preko uzgojnih udruga udruženi u krovno nacionalno udruženje Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, koje ujedno i provodi uzgojni program pasmine.
Hrvatski hladnokrvnjak nastao je križanjem domaćih toplokrvnih kobila s uvezenim pastusima ardenske, prešeronske, brabantske i drugih hladnokrvnih pasmina.

Počeo se sustavno uzgajati u prvoj polovici devetnaestog stoljeća. Iako je zbog različitih početnih matičnih stada kobila te različitih pastuha hladnokrvnih pasmina koji su djelovali na područjima Hrvatske uz doprinos okolišnih čimbenika pojedinog kraja, hrvatski hladnokrvnjak bio prilično heterogena populacija u pogledu fenotipskih značajki, sustavnim provođenjem uzgojno selekcijskih mjera danas je populacija ujednačena i prepoznatljiva.

Godišnju skupštinu Središnjeg saveza udruga uzgajivača posjetio je državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

‘Čestitam Središnjem savezu udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka na postignutim rezultatima, kao i Rješenju o priznatoj uzgojnoj organizaciji. Ovaj savez, kao i Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac samostalno provode cjelokupan uzgojni program te su najbolji primjer ovakve prakse u Hrvatskoj. Prošle godine smo ispunili obećanje i dvostruko povećali iznos potpore po grlu za uzgoj hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca. Također, povećali smo ukupan proračun za rad uzgojnih udruženja u stočarstvu sa 600.000 kn na 1,9 milijuna kuna godišnje, a smatram kako ova sredstva mogu biti i veća. To je zaslužena potpora uzgajivačima za njihov trud i rad sa stokom na polju i na farmi’, kazao je Majdak.

Vlada ispunjava obećanja dana poljoprivrednicima ????
#sigurnahrvatska…Objavljuje Tugomir MajdakSubota, 20. lipnja 2020.

Datum objave: 20.06.2020.