Autor: CroExpress/HGK

Hrvatska gospodarska komora obaviještava da kontrolirano kretanje i boravak vozača kamiona u međunarodnom prijevozu se može osigurati kod poslodavca ili u županijskim stožerima koje je organizirao Stožer civilne zaštite.

Za vrijeme boravka u karanteni vozač-izolant ne smije napuštati prostore karantene. Prijevoznici koji imaju mogućnost većeg kapaciteta za smještaj svojih vozača u karantenu sukladno mjerama zdravstvenog nadzora, mogu zatražiti formiranje karantene unutar svojih poslovnih prostora od županijskog Stožera civilne zaštite. Potrebno je organizirati i hranu te sanitarni čvor. Kabina kamiona smatra se mjestom samoizolacije.

Kontakti Županijskih stožera civilne zaštite nalaze se OVDJE.

Temeljem konzultacija, a zbog mnogih upita o potrebi ili ne ostajanja vozača u karanteni Stožer civilne zaštite dostavio nam je pojašnjenje o mjerama koje se odnose na vozače teretnih vozila.

Nakon obavljenog prijevoza vozač teretnog vozila ima dvije mogućnosti:

Boravak u karanteni za vozače teretnih vozila

Za vrijeme boravka u karanteni za vozače teretnih vozila, vozač može biti pozvan i upućen na rad od strane svog poslodavca.

Ako poslodavac nema potrebu vozača uputiti na rad (utovar ili istovar te prijevoz robe), taj isti vozač nakon zadnjeg obavljenog prijevoza mora ostati u karanteni najmanje 14 dana.

Nakon zadnjeg obavljenog prijevoza, u slučaju kada poslodavac više ne treba vozača, osim boravka u karanteni u trajanju od 14 dana, vozač ima i drugu mogućnost, a to je odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Odlazak u samoizolaciju u trajanju od 14 dana

Ako vozač teretnog vozila ode u samoizolaciju, mora se strogo pridržavati propisanih mjera i ne smije izlaziti iz samoizolacije, što znači da u navedenom periodu ne smije obavljati poslove prijevoza za svog poslodavca.

Što znači i kako provoditi samoizolaciju:

Nije dozvoljeno izlaziti iz kuće, osim u krajnjoj nuždi.

Kada uđete u samoizolaciju, dužni ste se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine.

Daljnja javljanja nisu potrebna, osim ako dobijete temperaturu.

Mjerite tjelesnu temperaturu ujutro i navečer.

Obratite pažnju na pojavu simptoma respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, otežano disanje…)

Redovito perite ruke sapunom ili koristite hidroalkoholnu otopinu.

Redovito čistite i dezinficirajte predmete i površine u prostorijama gdje boravite.

Redovito provjetravajte prostoriju.

Koristite zasebnu posteljinu, ručnike i pribor za jelo.

Osigurajte odvojenu sobu i odvojeno koristite kupaonicu.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom epidemiologu.

PRIJAVA I NAJAVA VOZAČA I VOŽNJI

Od sada nije potrebno slati nikakve najave (niti dolaska vozila na granicu RH niti najave za koliko osoba treba osigurati karantenu). Granična policija s graničnih prijelaza na ulasku u Republiku Hrvatsku dostavljat će Stožeru civilne zaštite u realnom vremenu informacije o vozaču i vozilu, mjesto utovara i krajnja destinacija istovara robe u RH te podatke ima li ili ne osiguran smještaj u karanteni.

Poslodavci moraju najaviti telefonski na (pozivni broj županije) 112 vozačev dolazak, odlazak iz karantene i daljnji smjer kretanja. Ispunite tablicu iz privitka i podatke o postojećim rješenjima o samoizolaciji šaljite na Državni inspektorat RH, na e-mail adresu: josip.pistac@dirh.hr ili na e-mail promet@hgk.hr ili ispunite online obrazac na webu HGK.

VOZAČI U VLASNIŠTVU STRANIH TRGOVAČKIH DRUŠTAVA

Na vozače kamiona u vlasništvu inozemnih trgovačkih društava, koji se odmah nakon istovara vraćaju u svoju zemlju ne primjenjuju se mjere zdravstvenog nadzora. Trgovačka društva za koja robu dopremaju inozemni dobavljači, dužni su svoje dobavljače obavijestiti o mjestu karantene za spomenute inozemne vozače. Na njih se primjenjuju sve mjere o samozaštitnom ponašanju, samoizolaciji u kabinama kamiona, koridorima dolaska te svim drugim informacijama bitnim za provedbu Upute o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila.

Trgovačka društva ili obrti će o smještaju inozemnih vozača u karantenu odmah obavijestiti mjerodavni županijski centar civilne zaštite 112.

PONIŠTENJE PRETHODNIH RJEŠENJA O SAMOIZOLACIJI 

Na temelju posljednjih uputa Stožera civilne zaštite RH u pogledu prijevoznika, svi vozači koji su na temelju prethodnih uputa dobili rješenje o samoizolaciji mogu odmah krenuti na put. Sa sobom obavezno moraju imati rješenje o samoizolaciji koje će im se prilikom prelaska granice poništiti. Vozači koji nastavljaju s radom moraju se pridržavati uputa koje su trenutno na snazi – Uputa o postupanju i primjeni karantene za vozače teretnih vozila od 15. ožujka i dopuna Upute za karantene za vozače teretnih vozila od 16. ožujka.

Naglašavamo da ako se prema posljednjim uputama takvi vozači vrate na rad i odrađivanje vožnji, poslije se neće moći vratiti u samoizolaciju na temelju prethodnoga rješenja. U slučaju da postoje vozači koje ne žele izaći iz samoizolacije na temelju izdanoga rješenja, takvi mogu ostati u samoizolaciji.

DODATNE INFORMACIJE I DOKUMENTI

Obavijest prijevoznicima o prometu tereta i putnika kroz teritorij Bosne i Hercegovine: uredba Federalnog štaba civilne zaštite BIH za prijevoz putnika; uredba Federalnog štaba civilne zaštite BIH za prijevoz tereta 

Obavijest prijevoznicima o tranzitu kroz teritorij Crne Gore: Obavijest Privredne Komore Crne Gore za vozače teretnih motornih vozila ; Obavijest Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore za prijevoznike 

Molimo da najnovije informacije pratite na mrežnim stranicama HGK, na poveznici https://www.hgk.hr/korona

Datum objave: 20.03.2020.