Mala Gospa je spomendan rođenja Blažene Djevice Marije. Svake godine u katoličkoj Crkvi slavi se 8. rujna.

Ovaj blagdan počinje se slaviti u Jeruzalemu u 5. stoljeću. Tada je, naime, u mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena crkva u čast sv.Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu nastao je blagdan u čast Male Gospe: najprije u 5. st. na kršćanskom Istoku, a od 7. st. i na Zapadu. Papa Sergije I. (687-701) proglasio ga je kao jedan od četiri Marijanska blagdana koji su se slavili u Rimu, a od 11. st. blagdan je prihvaćen u svim kršćanskim zemljama.

Za kršćane je svojstveno da blagdane svetaca slave na njihov “rođendan za nebo”, to jest na dan njihove smrti. Međutim, u tri slučaja kao blagdan se slavi rođenje: Isusovo rođenje na Božić, rođenje sv. Ivana Krstitelja 24.lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu, 08.rujna.

To je zbog posebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Marijino rođenje je navješteno već u Starom Zavjetu. Ona je zapisana već na prvim stranicama Biblije. Nakon grijeha Adama i Eve, Bog im se ukazuje, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja te govori zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojeg i roda njezina.: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).

Drugi Vatikanski sabor naučava, da je Marija proročki označena kao ona koja će pobjediti zmiju. Mariju navješta i prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela: “Evo začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel” (Iz 7,14). Sv. Ana je Mariju rodila oko 20. godine prije Krista. Očuvana je od svake mrlje istočnog grijeha, od trenutka svoga bezgrješnog začeća. Mala Gospa se slavi u mnogim krajevima naše Domovine i širom svijeta; posvećene su joj mnoge crkve, kapelice i gradovi.

Mala Gospa, iako nezapovjedni blagdan, vrlo je drag narodu. Toga dana mnogi hodočaste u Marijanska svetišta ili barem odlaze na sv. misu. Marijina poniznost, poslušnost i vjernost prema Bogu te njezina čistoća neka nam svima budu uzor u svakodnevnom životu.

Zato joj zapjevajmo:

Od sunca sjajnija, od zvijezda krasnija, nebeski cvijet,
bez grijeha začeta, Djevice presveta, slavi te svijet.

Autor: CroExpress Datum objave: 08.09.2020.