Posljednjih dana u javnom prostoru ponovno možemo čuti raspravu s početka 90-tih godina kada su se znanstvenici nadmetali što je ispravno reći za čovjeka iz Bosanske Posavine: Posavac ili Posavljak?

Tako su postojali i posavski znanstvenici koji su se sukobljavali oko različitih mišljenja u tom smislu. Na primjer, pokojni doktor znanosti Marko Babić se zalagao za etnik Posavljak. Etnik je izraz za stanovnika naseljenog mjesta, zemlje, itd…

Prof. dr. sc. Babić je svoje mišljenje temeljio na povijesnoj ispravnosti ovog imena, a argumente je pronašao u spisima Julijana Jelenića iz 1915. godine te Krunoslava Draganovića i Ambrozija Benkovića iz XX. stoljeća.

S druge strane pak Vidan Janjić, dugogodišnji profesor u srednjim školama u Orašju i Brčkom zalagao se za etnik Posavac, koje je uobičajen na području jezikoslovlja. On je zapravo želio dokazati kako je od riječi „Posavina“ pravilno izvesti „Posavac“, a ne „Posavljak“.

Njihova rasprava je kasnije poprimila različite konotacije, a najpogubnije su one političke, koje su uistinu opasne i ne treba ih prihvaćati.Istina je da je hrvatski bogat jezik i da je ispravno koristiti i jedan i drugi izraz te da su sva trvenja jednostavno ne potrebna, pogotovo zato što su nerijetko i u službi rušenja zajedništva.

Svatko za sebe može reći da je „Posavljak“ i da je „Posavac“, ali ne treba nametati drugomu kako će se izjašnjavati, dok i ako struka drugačije ne odredi.


Autor: CroExpress, Anto Pranjkić Datum objave: 24.03.2021.