Autor: CroExpress

Braćo i sestre, pred suvremenim obiteljima nalaze se novi izazovi, jer “treba uzeti u obzir sve veću opasnost pretjeranog individualizma, koji izobličuje obiteljske veze i u konačnici promatra svakog člana obitelji kao jedan otok, što ima za posljedicu da, u određenim slučajevima, prevladava poimanje pojedinca kao osobe koja izgrađuje samu sebe prema vlastitim željama koje se shvaćaju kao neka apsolutnost”, poručio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je u srijedu predvodio božićno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali.

Rekao je da nam stoga, upravo po Božiću dolazi odgovor: “Nijedna osoba, nijedna obitelj nisu prepušteni sami sebi u suočavanju sa životnim izazovima, jer je u našoj sredini prisutan Bog koji se u Isusu, rođenom u Betlehemu, približio svakoj ljudskoj osobi. Kad bi bilo suprotno, tada se pred Božić ne bi pojačavala čežnja članova obitelji da budu zajedno; tada se ne bi oni koji su osamljeni još više utjecali blizini drugih ljudi. To je privlačnost Boga u Božiću koji ljubavlju prožima sve ljudske odnose”.

Istaknuo je, također, da su hrvatske obitelj hrabro tijekom svih minulih razdoblje, često ne pitajući za cijenu, čuvale Božić kao najveće bogatstvo.

“Nije to bilo tako davno, samo prije tridesetak godina, kad je hrvatski narod živio pod vlašću koja je pod svaku cijenu nastojala postići da se kolektivno zaboravi Božić. Ističem to ne zato da bismo se vraćali u to razdoblje i davali mu važnost i snagu veću nego što mu pripada, nego da se vidi da je Bog jači od svakoga zla”, poručio je kardinal Bozanić.

Datum objave: 26.12.2019.