Dragi turistički djelatnici i ljubitelji putovanja,

upućujem vam iskrene čestitke povodom jubilarnog 40. Svjetskog dana turizma, koji je ove godine posvećen temi „Turizam i ruralni razvoj“.

Ovaj dan idealna je prilika da se iznova podsjetimo na važnu socijalnu, kulturnu i gospodarsku ulogu turizma, ali i turističkog sektora u kojem je zaposlen svaki deseti stanovnik Europske unije.

Ovogodišnji „praznik“ turizma dočekujemo u novim i drukčijim okolnostima, u turističkoj godini obilježenom globalnom pandemijom korona virusa. Upravo iz tog razloga, više nego ikad prije, važno je istaknuti novi smjer hrvatskog turizma koji mora ići u pravcu održivog razvoja, ali i razvoja turizma u ruralnim dijelovima zemlje.

Ruralna područja kriju veliki potencijal i priliku da postanu novi pokretač turizma, s obzirom da pružaju mogućnost uživanja u prirodi i svježem zraku te omogućuju lakše poštivanje propisanih mjera socijalnog distanciranja što je važno u današnje vrijeme, kada je čimbenik sigurnosti jedan od osnovnih preduvjeta dolaska u destinaciju.

Razvoj ruralnog turizma ujedno potiče razvoj lokalnih gospodarstava i stvara nova radna mjesta te dodatno pozicionira Hrvatsku kao atraktivnu cjelogodišnju destinaciju. Hrvatska turistička zajednica još će veći naglasak dati na promociji ruralnog i kontinentalnog turizma kao kvalitetnog i atraktivnog dijela ukupne hrvatske turističke ponude.

Pozivam vas na istraživanje ruralnih i manje poznatih dijelova „Lijepe naše“ koji će vas oduševiti raznovrsnom ponudom, ljubaznim domaćinima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji u svakom pogledu žive turizam, predivnom i netaknutom prirodom te jedinstvenim osjećajem mira i odmora.

Obilježimo zajedno današnji dan posvećen turizmu, jednoj od najljepših djelatnosti i aktivnosti koja nas obogaćuje otkrivajući nam lepezu novih kultura, ljudi i običaja.

mr.sc. Kristjan Staničić


Autor: CroExpress/Promo Datum objave: 28.09.2020.