Ovo je posljednji spor u dugom sukobu između Poljske i EU-a u vezi s pravosudnim reformama koje je uvela nacionalistička konzervativna stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS).

U četvrtak je najviši poljski sud presudio da su neki članci ugovora EU-a “nekompatibilni ” s ustavom države, u povijesnoj odluci koja bi mogla ugroziti europsko financiranje Poljske i čak dovesti u pitanje njezino članstvo u Europskoj Uniji!

Ovo je posljednji spor u dugom sukobu između Poljske i EU-a u vezi s pravosudnim reformama koje je uvela nacionalistička konzervativna stranka na vlasti Pravo i pravda (PiS). Predsjednica ustavnog suda Julia Przylebska je u presudi nabrojala nekoliko članaka europskog ugovora, za koje drži da su nekompatibilni s poljskim zakonom i izjavila da europske institucije “djeluju izvan područja njihove nadležnosti”.

Europska komisija je na odluku poljskog ustavnog suda najavila da neće oklijevati u korištenju svih ovlasti koje ima kako bi zaštitila jednoobraznu primjenu i integritet europskog prava.

“Podrobno ćemo analizirati odluku poljskog ustavnog suda i odlučiti o sljedećim koracima. Komisija neće oklijevati koristiti svoje ovlasti prema Ugovorima kako bi sačuvala jednoobraznost primjene i integritet europskog prava”, kaže se u priopćenju Komisije.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da su neki članci ugovora EU-a nekompatibilni s poljskim ustavom te da je poljski ustav nadređen europskim ugovorima. Nadređenost europskog prava nad nacionalnim do sada se nije dovodila u pitanje i mnogi drži da je ovaj potez prvi korak prema izlasku Poljske iz EU-a.

“Europska unija je zajednica vrijednosti i zakona, kojih se moraju pridržavati u svim državama članicama. Prava Europljana prema Ugovorima moraju se štititi, bez obzira na to gdje žive u Europskoj uniji”, navodi Komisija.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.10.2021.