Autor: CroExpress/Ivan Bošnjak

Ženska klapa ‘Filiae Croatiae’ otvorila je ovu spektakularnu i dugo očekivanu večer na kojoj se svake godine u listopadu okupljanju hercegovački Hrvati koji žive na području Baden-Württemberga i okolice himnama: hrvatskom, njemačkom i hercegovačkom (‘Ponosna Hercegovina’).
Predsjednik udruge Hercegovina Stuttgart Zoran Primorac se u pozdravnom govoru prisjetio dvadeset uspješnih godina, zaslužnih članova i vjernih sponzora. Okupljenima se obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr. Gordan Grlić Radman. On je ovom prigodom prenio i srdačne pozdrave predsjednice Republike Hrvatske Grabar-Kitarović i premijera Plenkovića.

Među uzvanicima su bili: generalni konzul RH u Stuttgartu Ivan Sablić, Franjo Akmadža predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa Njemačke, ujedno i predsjednik HDZ-a Njemačke, p. ref. Ivan Bošnjak, glasnogovornik hrvatskih pastoralnih djelatnika biskupije Rottenburg-Stuttgart, fra Ante Bilić, voditelj HKZ Stuttgart Bad Cannstatt zajedno s kapelanom fra Franom Milanovićem Litrom te fra Ante Maleš, voditelj Hrvatske katoličke misije Ludwigsburg.

Nazočili su i predstavnici gotovo svih hrvatskih zavičajnih udruga, društava i sportskih klubova s područja Stuttgarta.

U kulturno programu su nastupili: KUD Tomislav iz HKZ Stuttgart-Zentrum i folklorno društvo Krešimir HKZ Stuttgart Bad Cannstatt. U zabavnom dijelu večeri nastupili su: hercegovačka glazbena skupina Tarapana banda, guslar Stojan Čarapina iz Stuttgarta, ‘Trio jukbox’ iz Mostara i glazbena legenda Željko Bebek.

Hercegovačka večer 2019. je imala i humanitarni karakter.

Naime, humanitarna udruga ‘Fra Mladen Hrkač’ je upriličila bogatu tombulu u korist izgradnje smještaja za roditelje bolesne djece koja dolaze na liječenje u Zagreb. Kroz večernji program je vodila Misijana Brkić Milinković.

Datum objave: 20.10.2019.