CroExpress/Anto Pranjkić

Prema riječima zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Mije Matanovića skupina zastupnika Naše stranke je na dnevni red aktualne sjednice Parlamenta uspjela progurati razmatranje i donošenje Rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima. Naime, prvotna intencija je bila da se ova točka razmatra prije održavanja svete mise zadušnice u sarajevskoj katedrali, koju je predslavio Vinko kardinal Puljić. No, zbog obimnosti dnevnog reda to nije uspjelo.

Naziv Rezolucije dobronamjernika može odvesti na krivi put, jer u njezinu tekst je sadržaj koji ne odgovara i njezinu nazivu. Hrvati, nezadovoljni odnosom snaga napustili su dvoranu.
– Znali smo da ćemo biti nadglasani, jer pet zastupnika u odnosu na 42 je prevelika razlika. No, Rezoluciju nije podržalo niti sedam zastupnika iz reda srpskoga naroda, kaže Matanović, koji je tijekom sjednice, neposredno prije nego će svi Hrvati izaći iz dvorane imao izlaganje u kojem je iznio svoje mišljenje o Rezoluciji i aktualnom trenutku. Matanović je, između ostaloga, kazao kako cijeli život ima jedan jedini imperativ a to je biti i ostati čovjek, gledati optimistično i raditi za dobro svih, a potom je kazao:
– Biti ovakvim antifašistom kakvim se prikazuju ovi u vrijeme slavljenja svete mise 16. svibnja ni u ludilu, jer znakovlje koje su nosili u obliku petokrake nosili su i oni nakon II. svjetskog rata, oni čijih su žrtava pune jame diljem Slovenije i Hrvatske, a pod istim se znakovljem rušio Vukovar i Dubrovnik te 1500 dana granatiralo Sarajevo, kazao je Matanović i zapitao: je li pobjednicima u ratu stvarno dopušteno raditi zločin?
Pitam se tko je stvarni pobjednik u zadnjem domovinskom ratu? Ima li se pravo tako ponašati spram ‘poraženih’? I konačno osuda mise od strane predlagatelja ove Rezolucije i pokušaj njezinog sprječavanja onih koji sebe nazivaju antifašistima danas jako puno govori. Želim poručiti da ako nisu znali da je misa sveta i da je to najuzvišeniji čin vjere u Isusa Krista, svaka koja je rečena na neku nakanu, a ova je prikazana za žrtve pobijene bez suda i pokopane bez groba, a ako su znali neka se srame što su je htjeli obezvrijediti, kazao je Matanović.

Zahvaljujući fašizmu živio je bez oca za kojega nije bilo posla pa ni onog najtežeg u bivšoj državi, a zasluge antifašizma su što je ostao bez oba djeda, dva strica i 60 bližih rođaka.
Spornom Rezolucijom koju su usvojili svi predstavnici bošnjačkog naroda nazočni na sjednici i četvero zastupnika SDS-a i PDP-a, traži se od Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH da sazovu Mješovito povjerenstvo ustanovljeno člankom 18. Temeljnog ugovora između Svete stolice i BiH s ciljem razmatranja pitanja vezanih za održanu Svetu misu za Bleiburg.
Ovom Rezolucijom predstavnici bošnjačkog naroda traže od Predsjedništva BiH i Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje da obavijeste Republiku Hrvatsku da su za BiH neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja vezanih za Bleiburg na teritoriju BIH, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske i najave istih od strane predsjednika Sabora. Također, u Rezoluciji stoji kako se izražava žaljenje potomcima žrtava ustaškog režima.
Upravo, zadnja stavka Rezolucije otkriva s kojom dozom sarkazma nastupaju predlagatelji Rezolucije. Interesantno je zaključiti da je Rezolucija u svom tekstu odraz mržnje i netrpeljivosti drugačijega te da njezin naslov ne odgovara sadržaju.

Datum objave: 23.05.2020.