CroExpress/Hina

Preporuka koju su latinoamerički biskupi iznijeli prošle godine uznemirila je konzervativce u duboko podijeljenoj Rimokatoličkoj Crkvi s 1.3 milijardu članova.
Konzervativni krugovi boje se da bi to moglo voditi promjeni u višestoljetnoj obvezi celibata među svećenicima.

Franjo je taj odgovor dao u Papinskoj postsinodskoj pobudnici o Amazoniji, tri mjeseca nakon što je na biskupskoj sinodi za prijedlog da se u Amazoniji, suočenoj s nedostatkom svećenika, zarede muškarci zrelije dobi, po mogućnosti domoroci, bilo 128 glasova, a protiv 41.

Papinska pobudnica koristi se da da naputke i ohrabri vjernike, ali ne i da definira kršćansku doktrinu, prenosi Reuters.

U dokumentu na 32 stranice predstavljenom u srijedu nije čak ni spomenut prijedlog da se zarede stariji oženjeni đakoni koji su provjereni čelnici udaljenih kršćanskih zajednica i imaju stabilne obitelji.

Konzervativci su se usprotivili toj ideji u strahu da je to sklizak teren koji bi mogao utrti put oženjenom svećenstvu.

Presinodski radni dokument označili su kao heretički.


Osamdesetdvogodišnji papa u pobudnici je napisao da se moraju pronaći novi načini da se ohrabri više svećenika za odlazak na služenje u udaljene krajeve.

U odgovoru sinodi održanoj u listopadu papa Franjo je u tekstu naslovljenom ‘Draga Amazonija’ napisao da ‘poduzeća, nacionalna i međunarodna, koja uništavaju Amazoniju i ne poštuju pravo autohtonih naroda (…) treba nazvati pravim imenom: nepravda i zločin’.

Treba se ‘pobuniti’ i ‘zatražiti oprost’ za ‘sramnu prošlost’ zlostavljanja domorodaca, rekao je i za primjer naveo njihove patnje u vrijeme eksploatacije kaučuka u venezuelskom dijelu Amazonije.

‘Pribjegavanje sredstvima koja su daleko od svake etike često je, primjerice kažnjavanje prosvjeda, a što uključuje oduzimanje života autohtonim narodima koji se protive projektima’, rekao je i osudio poduzeća ‘gladna lake zarade koja otimaju zemljište i privatiziraju čak i pitku vodu’.

Treba ‘izgraditi mreže solidarnosti i razvoja’, rekao je Papa pozivajući svijet da se angažira, a to uključuje i političke čelnike.

Crkvu je upozorio da mora budno paziti kad je riječ o donacijama koje prima iz tih područja.


‘Zaštita ljudi neodvojiva je od zaštite ekosustava’, rekao je Papa i citirao poruku iz Kolumbije: ‘Tražimo da prestane iskorištavanje i uništavanje Majke zemlje. Zemlja krvari, multinacionalne tvrtke prerezale su vene našoj Majci zemlji’.

Datum objave: 12.02.2020.