Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavila je natječaj za odabir međunarodne agencije za upravljanje odnosima s javnošću i predstavnicima medija koji će provoditi u dvije faze, od kojih prva ili pretkvalifikacija traje do 1. prosinca do kada zainteresirane domaće i strane agencije trebaju dostaviti svoje prijave.
Iz Glavnog ureda HTZ-a napominju da se na taj natječaj uz strane mogu javiti i domaće agencije koje su poslovanjem prisutne i izvan Hrvatske, a cilj je pronaći specijaliziranu i visoko kvalificiranu agenciju koja će izraditi i provoditi sveobuhvatni plan komunikacijske strategije u određenom broju zemalja (geozona) odnosno na nekoliko za Hrvatsku najvažnijih emitivnih tržišta.

Za cijeli taj posao za iduću godinu predvidjeli su 12,5 milijuna kuna.

Traženje takve agencije proizlazi i iz novog Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma čiji su ciljevi do 2020. uz ostale jačanje nacionalnog turističkog brenda, povećanja turističkog prometa u pred i posezoni te povećanja turističke potrošnje.

Od globalne PR agencije pritom se, navode iz Glavnog ureda HTZ-a, očekuje da svojim djelovanjem i planom rada utječe na podizanje razine svijesti i razumijevanja hrvatske ponude kao i na promjenu slike, percepcija i stavova o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji kod ciljanih potrošača.

Nakon što 1. prosinca zaključe primanje prijava agencija za taj posao, u Glavnom uredu HTZ-a odabrat će do najviše pet ponuditelja koji će ući u drugu fazu natječaja uzimajući u obzir prezentiranu dokumentaciju kojom se dokazuju pojedeni uvjeti definirani u natječaju.

Potom će ih pozvati u Zagreb da održe prezentaciju svoje ponude, nakon čega će posebno povjerenstvo sve razmotriti, ocijeniti i odabrati agenciju te s njom potpisati ugovor, što će značiti da će HTZ već od iduće godine imati novi, drugačiji nego do sada komunikacijsko-medijski pristup i obradu stranih tržišta.

Iz Glavnog ureda HTZ-a ističu i da će odabrana agencija HTZ-u isporučiti usluge provođenje istraživanja i ocjene postojećeg stanja, razvoj strategije odnosa s javnošću za idućih pet godina za tržišta navedena u natječaju, razradu strategije kroz trogodišnji plan tržišta i drugo.

Datum objave: 13.11.2014.