Autor: Z.S./Funkhauseuropa.de
Miroslav Šimudvarac oduvijek je želio biti na čelu uspješne tvrtke. 23 godine nakon što je kao 11-godišnjak došao u Limburg iz Vukovara, želja mu se ostvarila. Iza njega danas stoji informatička tvrtka s poslovnicama u tri države, piše Funkhauseuropa.de. 
U pokrajini Hessen je Miroslav završio gimnaziju, a s početkom studija otvorio svoju prvu tvrtku koja se bavila informatičkim uslugama. Miroslavu su glavni ulagači u tvrtku bili roditelji, kojima je i opravdao ulaganje. Tako je prije šest godina došao na ideju da unaprijedi svoju tvrtku i počne se baviti isključivo operativnim sustavom za mobilne telefone – Androidom. ‘Kad je Google izbacio svoj operativni sustav za mobilne telefone, vidio sam da je izašao taj android – isprobao sam ga i bio sam oduševljen, imao sam osjećaj da će se to probiti, da će to biti velika stvar’, priča Vukovarac.
Njegovo predviđanje je opravdano. Danas njegovi zaposlenici rade aplikacije za Vodafone i brojne igrice te druge aplikacije na zahtjev klijenata.
Razočarao se njemačkim ‘stručnjacima’
Kako tržište pametnih mobilnih telefona neprestano raste, tako raste i Miroslavova potreba za novim zaposlenicima. Trenutno su otvorene poslovnice u Amsterdamu i Zagrebu, a središnjica njegove tvrtke je zadnje tri godine u Düsseldorfu. 
Njegova tvrtka još je po nečemu specifična. U uredima sjede uglavnom Hrvati i to mahom bivši studenti Fakulteta elektrotehnike i računalstva iz Zagreba. Nitko od njih nije stariji od 28 godina. Nijemaca u tvrtci nema mnogo jer kompetentne stručnjake Miroslav nije mogao pronaći. ‘Na početku smo pozivali sve na intervju i onda smo shvatili da nitko od njih nije znao ništa, oni koji nešto znaju oni se jave većim firmama kao što je Microsoft ili Google’, kaže poduzetnik iz Düsseldorfa.
Zbog toga je Miroslav odlučio i u budućnosti zapošljavati nove ljude isključivo iz Hrvatske. Zbog članstva Hrvatske u Europskoj uniji birokratskih prepreka nema, osobito zato što svi diplomirani stručnjaci rade u svom području. 

Datum objave: 10.11.2014.