Autor: CroExpress/Hina

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u ponedjeljak vrlo neuobičajenom odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da ne prisustvuje konstituirajućoj sjednici Hrvatskoga sabora.

Iz Ureda predsjednika jučer su potvrdili da Milanović u srijedu neće doći na konstituirajuću sjednicu 10. saziva Hrvatskoga sabora.

‘Znam ono što je sigurno – Sabor će se konstituirati. Vrlo je neuobičajeno, koliko sam vidio u medijima, nismo o tome razgovarali, bila mi je to nova vijest’, kazao je Plenković novinarima ispred zgrade Vlade gdje ih je izvijestio o tijeku pregovora o novome europskom proračunu i Planu oporavka.

Plenković je podsjetio da su svi pozvani došli na Milanovićevu inauguraciju.

‘Primjerice, kada je bila njegova inauguracija, koja je bila skromnijeg karaktera, mi smo dobili poziv i odazvali smo se jer poštujemo hrvatske institucije, simbole države. Takva je bila naša logika. Zašto on to ne želi, meni to nije jasno, to morate njega pitati’, dodao je.

Nije želio odgovoriti je li tu riječ o nepoštovanju i derogiranju funkcije predsjednika države, ponovivši da se to pitanje mora uputiti Milanoviću. 

‘Vrlo neuobičajeno, nije ovo razlog da bi mi sada išli u medijsko prepucavanje, to mi zaista nije bitno danas’, istaknuo je premijer, dodavši da mu je bitno vratiti se u Bruxelles i sutra postići dogovor.

O sastavu Vlade nije želio ništa komentirati i odgovarati, poručivši da će sve znati popodne, za kada je sazvana sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Datum objave: 20.07.2020.