CroExpress

Podsjetimo, projekt Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kojim u suradnji s redakcijom 24 sata omogućuje online dostupnost nekih od svojih najpopularnijih predstava, privukao je u nešto više od tjedan dana gotovo 300 tisuća pregleda.

Prošlo je više od tjedan dana otkada je Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24sata pokrenulo projekt ‘HNK u Zagrebu u borbi protiv korona virusa’, u okviru kojega se svakodnevno na YouTube kanalu 24sata, web stranici 24 sata te FB HNK i 24 sata prikazuju predstave ansambala Opere, Drame i Baleta te programi Filozofskog teatra’, stoji u priopćenju HNK-a Zagreb.

Kazalište u domovima naših gledatelja oduševilo je sve ljubitelje scenske umjetnosti te privuklo nove gledatelje, one koji nikad nisu imali priliku do sada pogledati predstavu u HNK u Zagrebu. Do današnjeg dana predstave HNK u Zagrebu na YouTube kanalu 24sata imaju čak 299.168 pregleda’, ističe se.

Na taj je način zagrebački HNK nakon zatvaranja kuće 12. ožujka, uspio u ovim tragičnim vremenima izolacije uspostaviti iznova komunikaciju sa svojom publikom, ali i prelazeći virtualne granice biti prisutno u brojnim europskim i svjetskim gradovima te na različitim kontinentima, napominju iz kazališta.

Prva predstava emitirana online, ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Renea Medvešeka, pregledana je rekordnih 120 tisuća puta, a tijekom emitiranja uživo bilo je više od 1.500 komentara.

Emitiran je i prvi Filozofski teatar Srećka Horvata, u kojem je gostovao bivši grčki ministra financija, političar i filozof Yanis Varoufakis, kojeg na Twitteru prati oko čak milijun sljedbenika a koji je objavu o HNK-ovu projektu i svojem gostovanju podijelio na svom Twitter profilu.

Prikazan je i balet ‘Labuđe jezero’, komična opera ‘Ero s onoga svijeta’, a večer nakon potresa u Zagrebu, u nedjelju 22. ožujka, gledatelji su imali priliku pogledati dramu ‘Ljudi od voska’, te dan poslije i predstavu ‘Evanđelje’ Pippa Delbona. Iznimnu gledanost zabilježio je i ‘Kralj Lear’, a gledatelji su mogli pogledati i opere ‘Nikola Šubić Zrinjski’ te ‘Don Pasquale’.

Za Svjetski dan kazališta, koji se obilježava u petak 27. ožujka, HNK Zagreb online program nastavlja prikazivanjem, u 20 sati, drame ‘Vučjak’ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. U idućim danima iz HNK-a najavljuju i baletne predstave ‘Petar Pan’ i ‘Gospoda Glembajevi’, drame ‘Ciganin ali najljepši’ i ‘Žena’, te opere ‘Figarov pir’ i ‘Turandot’.
 

Vrgoč: Pobijedimo krizu zajedno

U povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta, intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč uputila je poruku svim kazališnim umjetnicima i ljubiteljima kazališta, uz želje da zajedničkim naporima aktualna kriza bude uspješno prebrođena.

‘Izolirani u svojim domovima komuniciramo ovih dana virtualnim putem sa svijetom i izbjegavajući dodir s drugima bilježimo se taocima toga istog svijeta’, ističe se u poruci intendantice.

‘Prije nekoliko dana zatvorili smo zgrade kazališta gotovo na svim kontinentima i postavili se u rezervne pozicije, emitirajući online predstave, nastavljajući komunikaciju s gledateljima. Iako povijest pamti vrijeme zatvaranja granica, gradova, regija, država….. ne pamti vrijeme globalnog zatvaranja kazališta. Demokratičnost naše umjetnosti čija se vrijednost upravo ponajviše iščitavala u otvorenosti, prepuštena je danas praznim gledalištima i još praznijim pozornicama’, napominje Vrgoč.

Naši gledatelji dijele s našim umjetnicima iste strahove, iste dvojbe, ista pitanja, istu nesreću..
. i u ovom specifičnom vremenu zajednički se borimo protiv nevidljivog neprijatelja, dodaje. U takvoj, svijetu još nepoznatoj, situaciji nameće se potreba za snažnom kolektivnom solidarnošću koja ne poznaje ni geografske niti ekonomske strane svijeta, smatra.

‘Ujedinjeni u svojim dnevnim sobama čekamo vrijeme kada ćemo ponovno moći uživati u riječima izgovorenim na pozornici, glazbi koja se prenosi gledalištem i pokretima koji se izvode pred našim očima i kada će trauma ovog trenutka biti napokon iza nas. Svim našim gledateljima u njihovim domovima želim sretan Svjetski dan kazališta te da što prije uspostavimo onu najuzbudljiviju avanturu kazališnog zajedništva na relaciji između pozornica i gledališta’, poručila je.

Datum objave: 28.03.2020.