Maradona je bio nogometni pjesnik, izjavio je Papa Franjo povodom smrti nogometne legende i sunarodnjaka Argentinca Diega Maradone.

Maradona, koji je umro u srijedu u svom domu u Argentini od posljedica srčanog udara, susreo se s papom nekoliko puta u Vatikanu nakon što je Franjo 2013. godinu izabran za prvog papu iz Latinske Amerike.

‘Papa je bio obaviješten o smrti Diega Maradone, s ljubavlju se prisjeća vremena kada ga je susreo ovih proteklih godina i sjeća ga se u svojim molitvama, kao i proteklih dana kada je bio obaviješten o svom stanju’, kazao je glasnogovornik Svete stolice Matteo Bruni.

Službena internetska stranica Vatican News na svojoj je naslovnoj stranici objavila priču o Maradoninoj smrti u kojoj ga naziva ‘nogometnim pjesnikom’. Maradona je ‘bio izvanrednim igrač, ali krhki čovjek’, s referencom na njegovu borbu s drogom.

Maradona je više puta putovao u Rim kako bi sudjelovao u nekoliko dobrotvornih dvoboja nazvanih ‘Utakmice za mir’, čiji je prihod otišao u Papinu dobrotvornu organizaciju za obrazovanje u zemljama u razvoju i za žrtve potresa 2016. godine u središnjoj Italiji.

Prije samo nekoliko dana papa Franjo, osvjedočeni ljubitelj nogometa, u jednom se razgovoru prisjećao svoje usamljenosti u Njemačkoj gdje je boravio kada je Argentina predvođena Maradonom 1986. godine osvojila naslov svjetskog prvaka. A prije šest godina, točnije 1. rujna 2014., Maradona je prilikom audijencije u Vatikanu povodom odigravanja međureligijske utakmice za mir poklonio papi svoj dres s brojem 10 kojega je nosio na tom SP.

Inače, poznato je kako je Papa Franjo veliki navijač nogometnog kluba momčadi San Lorenzo iz Buenos Airesa.

Iako je priznao kako se distancirao od crkve, Maradona je osjetio bliskost s papom Franjom zbog njegove brige za siromašne.

‘Od nas dvojice, pravi šampion je papa’, kazao je Maradona prilikom jednog drugog susreta s papom Franjom.

È morto Maradona, poeta del calcio.

È morto Maradona, poeta del calcio. Il Papa lo ricorda nella preghiera. Mondo dello sport in lutto per la morte del calciatore argentino Diego Armando Maradona, da molti considerato il più grande giocatore di tutti i tempi, ma uomo dalle molte fragilità. Papa Francesco ripensa “con affetto” agli incontri del 2014, in occasione della Partita per la pace, e poi del 2015, nell’ambito delle iniziative e i progetti di Scholas Occurentes

Objavljuje Papa Francesco I – Jorge Mario Bergoglio u Četvrtak, 26. studenoga 2020.

Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 26.11.2020.