U utorak, 8. lipnja, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i supredsjedatelj hrvatskog dijela hrvatsko-makedonskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održao je sastanak s Fatmire Isaki, zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije i supredsjedateljicom makedonskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora. 

Tema sastanka bila je priprema 5. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za praćenje provedbe Sporazuma između Republike Hrvatski i Republike Makedonije o zaštiti hrvatske manjine u Republici Makedoniji i makedonske manjine u Republici Hrvatskoj.

Isaki i Milas, razgovarali su o tematici koja će biti razmatrana na predstojećoj sjednici MMO-a te je tijekom susreta pokazana otvorenost za nastavak dobre suradnje. Obje strane izrazile su zadovoljstvo definiranim statusom i visokom razinom ostvarenih manjinskih prava Makedonaca u Republici Hrvatskoj te su izrazile nadu da će se nastaviti pozitivni pomaci u davanju finacijske potpore projektima hrvatskih udruga u Sjevernoj Makedoniji, koji su se dogodili od 3. sjednice MMO-a.

Domaćin 5. sjednice MMO-a, koja bi se trebala održati u mjesecu rujnu ove godine, je Republika Sjeverna Makedonija.

Milas je naglasio kako Republika Hrvatska i Republika Sjeverna Makedonija imaju vrlo dobre bilateralne odnose te je izrazio uvjerenje da će se dobri odnosi dvije države razvijati i dalje u najboljem pravcu, a da tome svakako daju veliki doprinos pripadnici makedonske manjine u Republici Hrvatskoj i pripadnici hrvatske manjine u Republici Sjevernoj Makedoniji.


Autor: CroExpress Datum objave: 09.06.2021.