Putnici koji ulaze u Dansku i Švedsku krajem prosinca morat će predočiti negativan test na koronavirus, bez obzira na to jesu li cijepljeni.

Većina u odboru za pandemiju danskog parlamenta u četvrtak je dala zeleno svjetlo vladinom prijedlogu koji je iznio ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Propis ima više iznimki, uključujući one za stanovnike susjedne njemačke pokrajine Schleswig-Holstein, ljude koji putuju poslovno, djecu ispod 15 godina i one koji mogu mogu dokazati da su se oporavili od koronavirusa u posljednjih šest mjeseci.

Obveza testiranja u Danskoj stupa na snagu od ponedjeljka te će trajati do 17. siječnja.

Antigenski test ne smije biti stariji od 48 sati po dolasku, a PCR od 72 sata. Građani Danske mogu se testirati 24 sata po dolasku.

Broj zaraženih u Danskoj doseže nove vrhunce, dok se omikron varijanta ubrzano širi te je već postala dominantna, prema Heunickeu.

U Švedskoj, svi strani posjetitelji koji imaju 12 ili više godina, , počevši od utorka moraju predočiti negativan test pri dolasku.

Ne smije biti stariji od 48 sati te vrijede i PCR i brzi test, rekle su švedske zdravstvene vlasti. Postoje iznimke za one koji putuju na posao.

Švedska, koja je izabrala poseban put s relativno umjerenim restrikcijama od početka pandemije, trenutno ima jednu od najnižih stopa incidencije u EU-u. No zbog omikrona se očekuje brže širenje virusa.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 23.12.2021.