U petak je najavljen u talijanskoj prijestolnici, a u Trstu lučki radnici planiraju blokirati luku.

U petak je u Italiji na snagu stupila mjera po kojoj svi zaposleni moraju predočiti “zelenu propusnicu”. Riječ je o dokazu da su ili preboljeli covid-19 ili su cijepljeni ili su pak negativni na covid-19.

Diljem Italije protiv ove kontroverzne mjere organizirao je više prosvjeda. Ovu mjeru kritičari smatraju udarom na slobodu, dok zagovornici navedene mjere smatraju kako će omogućiti ublažavanje mjera protiv covida-19.

Prije tjedan dana policija je uhitila 12 osoba, nakon što su prosvjedi pretvorili u sukobe s policijom. Dva lidera krajnje desne stranke nalazila su se među uhićenima.

U petak je najavljen u talijanskoj prijestolnici, a u Trstu lučki radnici planiraju blokirati luku.

Ako će svi posjetitelji imati “zelenu propusnicu” vlasti uvjerevaju kako će kina, kazališta i koncertne dvorane moći raditi u punom kapacitetu.

“Za tvrtke i zaposlenike zelena propusnica povećava sigurnost na radnom mjestu i jamči proizvodnju”, rekao je za dpa Maurizio Stirpe, potpredsjednik udruge poslodavaca Confindustria. Kompanije, ako ne budu svi radnici imali zelenu propusnicu, mogu biti kažnjene s do tisuću eura.

Zelena propusnica već je uvedena u nekoliko drugih sektora u Italiji, poput obrazovnog i zdravstvenog. Ukupno je 85 posto Talijana starijih od 12 godina primilo barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19.


 

Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 15.10.2021.