Autor: CroExpress

Vodstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, koje okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji, izrazilo je u srijedu očekivanje da će hrvatska vlada i Sabor u novom sazivu nastaviti potporu bosanskohercegovačkim Hrvatima u ostvarenju njihove jednakopravnosti i europskog puta zemlje.

“HNS očekuje da će se dosadašnja suradnja nastaviti i u idućem mandatu, kroz jači angažman u izgradnji europske budućnosti Bosne i Hercegovine te ostvarivanju punopravne jednakosti konstitutivnog hrvatskog naroda u BiH“, navodi se u priopćenju upućenom nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH održane u Mostaru, prenosi Hina. Pri tome je upućena čestitka hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću na izbornom uspjehu i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću na ponovnom imenovanju na čelo Sabora.

Sjednicu je vodio predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH Božo Ljubić, budući je predsjednik te grupacije hrvatskih stranaka Dragan Čović obolio od Covida-19. Vodstvo ove grupacije koja okuplja najveće hrvatske stranke u BiH pozvalo je u srijedu i na održavanje lokalnih izbora u toj zemlji uključujući i grad Mostar uz potporu zajedničkog nastupa hrvatskih stranaka u sredinama gdje su Hrvati u manjini.

“HNS BiH izražava punu potporu organizaciji i provedbi lokalnih izbora u BiH, posebno zajedništvu i odluci dužnosnika stranaka okupljenih u HNS za zajednički nastup u sredinama gdje je položaj hrvatskog naroda ugrožen”, stoji u priopćenju HNS-a BiH. Održavanje lokalnih izbora u BiH dovedeno je u pitanje jer u državnome Parlamentu nije usvojen proračun u kojemu su predviđena sredstva za izborni proces.

Iz HNS-a BiH ponovno su osporili legalnost Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH čiji su članovi izabrani mimo predviđene procedure putem natječaja u Izbornom zakonu. Pet članova SIP-a je imenovao većinom glasova Zastupnički dom Parlamenta BiH dok su hrvatski zastupnici glasovali protiv. U SIP je izabran je i Željko Bakalar bivši savjetnik člana BiH Predsjedništva Željka Komšića iako bi članovi toga tijela morali biti apolitične osobe.

“Središnje izborno povjerenstvo (SIP), nadležna institucija u BiH za provođenje izbora mora biti neovisna od političkog utjecaja. Pozivamo na uspostavu SIP-a u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima”, ističe se u priopćenju HNS-a BiH. Iz grupacije najvećih hrvatskih stranaka u BiH pozvali su i na provedbu drugoga dijela političkoga sporazuma potpisanog prošlog mjeseca u Mostaru između čelnika vodeće hrvatske i bošnjačke stranke HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se tiče izbora izaslanika za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH te Predsjedništva BiH po presudi Ustavnoga suda BiH u Predmetu Bože Ljubića.

Predsjedništvo HNS-a BiH najavilo je kako zastupnici te grupacije u državnom Parlamentu neće poduprijeti imenovanje Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH držeći da je kao zapovjednik Armije BiH sa sjedištem u Bugojnu bio odgovoran za brojne ratne zločine počinjene nad Hrvatima tijekom 1993. godine.

Datum objave: 23.07.2020.