Dvojica vrhunskih matematičara i informatičara sa Zagrebačkog sveučilišta stvorili su matematički model kojim, tvrde, su dokazali da je popis navodnih žrtava jasenovačkog logora nevjerodostojan i, po svemu sudeći, namjerno krivotvoren.

Doktor Matko Marušić i akademik Josip Pečarić napravili su analizu, o nalazu Banić-Elezović o popisu žrtava logora Jasenovac koji održava Javna ustanova Spomen područje u Jasenovcu (JUSP Jasenovac) iz Jasenovcana.

Navode kako su dvojica vrhunskih matematičara i informatičara sa Zagrebačkog sveučilišta stvorili “matematički model kojim su dokazali da je popis navodnih žrtava jasenovačkog logora nevjerodostojan i, po svemu sudeći, namjerno krivotvoren”.

“Nalaz je objavljen u uglednom znanstvenom časopisu, u IEEE Access. Članak je prošao recenziju drugih znanstvenika i oni su potvrdili njegovu matematičko-analitičku vrijednost.”

U članku su objavljeni dokazi, navode Pečarić i Marušić, da popis žrtava logora Jasenovac koji održava Javna ustanova Spomen park (JUSP) Jasenovac sadrži toliki broj lažnih podataka da je kao cjelina apsolutno nemoguć i ne postoji nikakva vjerojatnost da je istinit.

“Uz sva dosadašnja demografska i povijesna istraživanja te nemile teme a koja rezultiraju u tome da je popis žrtava lažan sada se ima i matematička analiza koja je po tom pitanju vrlo jasna i precizna”, kažu Marušić i Pečarić.

Njihovu analizu nalaza dvojca Banić-Elezović vam prenosimo u cijelosti:

Matematički model Elezovića i Banića je egzaktan, lako provjerljiv i vrlo uvjerljiv. Svatko ga može pregledati na adresi ovdje. Do članka se može doći i preko adrese https://tvor.hr.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 08.04.2021.