Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Lovasu, nedaleko od Vukovara, obilježena je 29. obljetnica stradanja toga mjesta u Domovinskom ratu.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Lovasu, nazočio je obilježavanju 29. obljetnice ubojstva mještana općine Lovas.

‘Danas sam na ovom mjestu kako bih svim ubijenima iskazao počast i prenio izraze dubokog poštovanja obiteljima poginulih, ubijenih i nestalih mještana općine Lovas. Teško je naći riječi utjehe kojima bi se umirila bol, jedino molitvom i našom katoličkom vjerom koja kaže da smrt nije kraj nego novi početak, možemo tražiti smisao života’, rekao je Milas.

Posebno težak zločin u Lovasu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991. kad su skupinu od 51 lovaškog Hrvata pod prijetnjom oružja prisilili da uđu u minsko polje. U tom okrutnom zločinu smrtno je stradao 21 Lovašanin, a 14 ih je ranjeno.

U ubijeno je i poginulo 87 mještana Lovasa, odnosno 5,5 posto Hrvata koji su živjeli u Lovasu do srpske okupacije. Jedna se osoba još uvijek vodi kao nestala.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.10.2020.