CroExpress/MORH

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak, 28. svibnja položeni su vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima kod spomenika ‘Glas hrvatske žrtve – Zid boli’, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju.
Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.
U Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman uručeni su izvodi o promaknućima, pohvalama i nagradama pripadnicima Ministarstva obrane i HV-a.
Hrvatska vojska nastala je i razvijala se u Domovinskom ratu pokazujući da je spremna obraniti i osloboditi hrvatska okupirana područja i nakon rata se nastavila razvijati i mijenjati u skladu sa sigurnosnim procjenama i potrebama društva, istaknuo je načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj.

Hrvatska je danas članica NATO-a i EU
čemu je i HV dao doprinos u ostvarenju tih strateških ciljeva. Izrastao je u profesionalnu i respektabilnu vojnu silu koja svakim danom pokazuje i dokazuje svoju spremnost i sposobnost za obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti za puni doprinos miru i stabilnosti u svijetu zajedno sa saveznicima te za pružanje pomoći civilnim institucijama, naglasio je.

Dodao je da su sposobnost i spremnost HV-a pokazali nedavno kada su se stavili na raspolaganje u teškim trenucima pandemije i potresa.

Prioriteti razvoja HV-a u idućem razdoblju temeljit ćemo na nabavi i uvođenju u operativnu upotrebu nove opreme i daljnjoj modernizaciji HV-a, najavio je Hranj. Napomenuo je kako pod time misli nastavak projekata helikopteri, avioni, borbena vozila pješaštva, bezposadni sustavi, komunikacijska i druga sredstva, a sve u svrhu jačanja HV-a.

U svemu tome najvažniji su ljudi, istaknuo je Hranj poručivši kako HV ima kvalitetne i sposobne ljude koji su njegova najveća vrijednost te da stoga i dalje moramo ulagati u njihovo obrazovanje, obučavanje i vještine, jer želimo vrhunski osposobljene vojnike koji će se suočavati s novim izazovima u budućnosti i u najtežim uvjetima biti sposobni za obranu domovine.

Težit ćemo da pripadnici HV-a svojim djelovanjem i ponašanjem budu najbolji primjer svima u Hrvatskoj, naglasio je Hranj. Najavio je da će HV svoje zadaće izvršavati u skladu s Ustavom i zakonima koji propisuju njezino djelovanje razumijevajući da je dio hrvatskog društva i da će s njime uvijek dijeliti zajedničku sudbinu.

Najuspješnjima u Hrvatskoj vojsci čestitao je i poručio da su primjer kako se služi domovini u doba mira dodavši kako su dodijeljena priznanja poticaj i njihovim kolegama u budućem radu.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović
kratko je rekao kako neće biti političkih govora, jer se u predizbornoj kampanji lako kaže kriva riječ.

Nazočnim pripadnicima OS-a, uz čestitke, rekao je kako će im na nekoj idućoj promociji vjerojatno čestitati neki novi predsjednik ili predsjednica što je otvorilo pitanje hoće li se kandidirati na idućim predsjedničkim izborima.

Na novinarski upit da pojasni svoju izjavu Milanović je rekao kako je svoj politički život proveo s jednim malim spakiranim koferom, od prvoga dana. ‘Nikada ne znate kada ćete ga uzeti ispod stola’, dodao je.

Na ponovljeni upit znači li to da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat, Milanović je kratko rekao – pustite to. ‘Nisam htio govoriti od politici pred vojskom, naročito u predizborno doba, zato i nisam htio da govori itko osim načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga’, rekao je Milanović novinarima nakon svečanosti.

Datum objave: 28.05.2020.