CroExpress

Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Grčka i Turska također su na popisu država i teritorija za koje su uvedeni ‘zračni mostovi’, što znači da njhovi državljani neće morati u 14-dnevnu karantenu.
No, u samoizolaciju će i dalje će putnici iz Švedske, Portugala, Sjedinjenih Država i Kine.
U karantenu od 10. srpnja neće morati državljani 59 zemalja, osim ako u prethodnih nisu posjetili ili se zaustavili u državama koje nisu na popisu.

Nova pravila odnose se na Englesku i stupaju na snagu 10. srpnja, dok Škotska i Wales tek trebaju odlučiti za koje će zemlje ublažiti putna ograničenja.

‘Ovo je novi korak u opreznom otvaranju naše nacije’, rekao je ministar prometa Grant Shapps.

No, dodao je da će se Britanija ‘vrlo brzo zaštititi ako skoči broj zaraženih u zemljama s kojima smo se ponovno povezali’.

Putna ograničenja uvedena su početkom lipnja kako bi se spriječilo da koronavirus uđe u zemlju u kojoj pada broj zaraženih.

‘Umjesto samoizolacije za putnike iz cijelog svijeta, u karantenu će morati samo putnici iz onih država gdje virus nije pod kontrolom’, rekao je britanski premijer Boris Johnson na konferenciji za novinare u Downing Streetu.

Vlada je najavila da će informacije o putovanjima u Škotsku, Wales i Sjevernu Irsku uskoro objaviti lokalne vlasti.

Premijeri Škotske i Walesa kritizirale su vladu u Londonu, a škotska premijerka Nicola Sturgeon rekla je da Škotsku ne obvezuje ‘kaotično odlučivanje’ britanske vlade.

Objavu popisa pozdravila je zrakoplovna industrija, a kompanije Ryanair, easyJet i British Airways ocijenile da je samoizolacija putnika bila ‘iracionalna’ i da je nanijela štetu industriji i gospodarstvu.

Datum objave: 03.07.2020.