Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti.

New York će uvesti kazne svima koji ne nose maske, dok se broj pozitivno testiranih na koronavirus penje iznad tri posto prvi put u više mjeseci, izjavio je gradonačelnik Bill de Blasio.

Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u posljednja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog COVID-19 u nekoliko država Srednjeg zapada.

Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti.

Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je de Blasio novinarima, piše Reuters.

“Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako ćemo morati, kažnjavat ćemo”, kazao je on.

Kazne će provoditi, između ostalih, gradska policija i dužnosnici Ministarstva zdravstva.ž

 

Kazne od 500 do 1.000 dolara

Kazne će biti do 1.000 dolara, iako “većina” neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u mailu.

Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije, od kojih su mnogi viđeni bez maski, uprkos preporuci gradonačelnika.

Slične odredbe ranije ovog mjeseca uvela je državna uprava gradskog prijevoza, prema kojoj putnici koji odbijaju nositi maske u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara.

Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3,0 posto od juna.

U travnju, kada je grad bio globalno žarište pandemije, svaki dan je bilo više od 5.000 ljudi pozitivno testirano, u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.


Autor: CroExpress Datum objave: 30.09.2020.