Njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach istaknuo je važnost uvođenja obveznog cijepljenja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

“Moramo prihvatiti da čak ni obvezno cijepljenje nikada neće doprijeti do svih”, rekao je Lauterbach za nedjeljno izdanje lista Welt.

“Ali uvjeren sam da postoji velika skupina necijepljenih ljudi koji će se cijepiti ako uvedemo mjeru”, dodao je.

“Zaraza omikronom ne čini vas nužno imunim na sljedeću varijantu virusa”

Lauterbach je istaknuo kako se nada da će obveza cijepljenja dovoljno zaštititi stanovništvo u budućnosti. “Ne možemo doći u situaciju da je jedno ljeto varljivo dobro, a da nas nove varijante iznenade u jesen – i to bez cijepljenja široke većine stanovništva. Jer onda bi sve počelo ispočetka.”

Ministar zdravstva također je istaknuo nužnost uvođenja obveznog cijepljenja protiv covida unatoč širenju omikrona, za koji se navodi da nosi manji rizik od teških simptoma, ali je prenosiviji od drugih varijanti virusa.

Zaraza omikronom ne čini vas nužno imunim na sljedeću varijantu virusa. Naivno je vjerovati da je varijanta omikron kraj pandemije”, rekao je Lauterbach.

Rasprava o obaveznom cijepljenju

Njemačka do sada nije učinila cijepljenje protiv koronavirusa obveznim ni za jednu skupinu. Bundestag bi trebao raspravljati o tom pitanju ovog mjeseca, ali se odluka ne očekuje u bliskoj budućnosti.

Lauterbachovi socijaldemokrati, koji predvode vladinu koaliciju, kažu kako namjeravaju završiti zakonodavni proces do kraja ožujka.

Njemački čelnici u petak su najavili da će ublažiti pravila karantene u cijeloj zemlji, a da će uvesti dodatna ograničenja za restorane i barove, kao odgovor na strah od porasta broja slučajeva koronavirusa.

U međuvremenu, vlada je podigla ciljnu stopu cijepljenja protiv koronavirusa za postizanje tzv. imuniteta krda.

“Naš cilj mora biti da dosegnemo stopu od 95 posto, posebno među ranjivim skupinama”, rekla je državna tajnica ministarstva zdravstva Sabine Dittmar za subotnje izdanje novina Augsburger Allgemeine.

“U početku se smatralo da je stopa od 70 posto dovoljna za postizanje imuniteta krda. Međutim, kao što sada znamo, to nije dovoljno u svjetlu brojnih mutacija.”

Dittmar je naglasila da je potrebno “više cijepljenja” za okončanje pandemije.


Autor: CroExpress, Hina Datum objave: 08.01.2022.