Autor: CroExpress/Hina

Njemačka je zbog pandemije koronavirusa do daljnjega obustavila protjerivanja u Afganistan, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.
‘Zbog osjetljivosti stanja u Afganistanu zbog širenja koronavirusa, sve letove smo odložili za neki termin u budućnosti’, priopćio je glasnogovornik ministarstva na upit Njemačke novinske agencije (Dpa). Prije toga je javni servis NDR javio kako je Afganistan službeno zamolio Njemačku da do daljnjeg odgodi letove s protjeranim državljanima Afganistana. Posljednji let s protjeranim Afganistancima iz Njemačke za Kabul je obavljen 13. ožujka.

Do sada je Njemačka na 33 leta protjerala 907 afganistanskih državljanina kojima je odbijen zahtjev za političkim azilom. Bavarske vlasti su naglasile kako je i dalje potrebno protjerivati osobe za koje ne postoji pravna osnova za boravak u Njemačkoj, što se posebice odnosi na one koji su počinili neko kazneno djelo. Vlada savezne pokrajine Sarske je objavila kako se radi o privremenoj obustavi protjerivanja. ‘I dalje je u javnom interesu protjerivanje afganistanskih državljana, posebice onih koji su počinili kaznena djela ili koji su davali lažne podatke o svom identitetu’, priopćio je ured vlade Sarske.

Protjerivanja u Afganistan su i do sada, zbog nestabilne sigurnosne situacije u zemlji, bila sporna među parlamentarnim strankama, pri čemu su se protjerivanju posebice protivili zastupnici stranaka Zeleni i Ljevica.

Početkom godine se u Njemačkoj nalazilo oko 250.000 osoba za koje na postoji pravna osnova za boravak u zemlji. Na početku izbornog razdoblja aktualna demokršćansko-socijaldemokratska vlada Angele Merkel je protjerivanje osoba bez prava na ostanak proglasila jednim od političkih prioriteta. Prošle godine je protjerano svega 25.000 osoba. Najveći problem prilikom protjerivanja leži u činjenici da zemlje porijekla rijetko prihvaćaju povrat svojih državljana. Njemačka je u međuvremenu sklopila ugovore o prihvaćanju protjeranih s nekoliko zemalja, između ostalog i s Afganistanom.

Datum objave: 30.03.2020.