Ovim tekstom želim potaknuti sve vas koji radite u zdravstvenom sustavu, bilo kao doktori, tehničari ili njegovatelji, da date sve od sebe da naši pacijenti ove trenutke prožive na najbezbolniji mogući način. 

 

Možda ga ne znate kao Dragu Jukića, mladog sociologa iz Splita, ali zasigurno ste, bar oni koji žive u Njemačkoj naletjeli na njegov blog “Projekt Njemačka” u kojem redovito piše korisne tekstove za pomoć onima koji se pokušavaju snaći u tuđini.

Drago se prije dvije godine preselio u Njemačku, s djevojkom. Iako sociolog, posao je našao kao njegovatelj. Iz te perspektive, u današnje krizno vrijeme posebno za zdravstveni sustav, Drago je napisao nešto drugačiji tekst.

Tekst, kako kaže, nije informativnog karaktera, već emocionalnog i moralnog.

Prenosimo vam dio teksta, a cijeli možete pročitati na blogu projekt Njemačka:

Ovaj tekst pišem u trenutku kada se oblak nelagode spušta nad glavama starijih, bolesnih i nemoćnih.

Kao što znate, od početka globalne pandemije radim kao njegovatelj, jer sam odlučio učiniti nešto društveno korisno. Nešto što će meni učiniti zadovoljstvo, kao i onome kome na taj način pomažem. Ovaj tekst pišem svim vama, mojim kolegama, kao i ostalim ljudima koji u zdravstvenom sustavu rade.

Ovaj tekst smatram potrebnim jer nas čekaju tužna vremena. A ta tužna vremena rezultat su pandemije u kojoj se nalazimo. Tekst ne nastaje na osnovu znanstvenih činjenica, jer ja osobno nisam relevantan o znanosti govoriti, to ću prepustiti virolozima. Ali ono o čemu jesam relevantan govoriti, jest briga o pacijentima. 

Stoga ovim tekstom želim potaknuti sve vas koji radite u zdravstvenom sustavu, bilo kao doktori, tehničari ili njegovatelji, da date sve od sebe da naši pacijenti ove trenutke prožive na najbezbolniji mogući način. 

Iako smatram da svi mi radimo jako dobar posao, u nastavku želim napisati 5 savjeta kojima pacijentima možemo dane usamljenosti i straha pretvoriti u nezaboravna pozitivna iskustva. 

 

Pitajte pacijente kako su i što su taj dan radili  

Prema svome skromnom iskustvu mogu vam reći da pacijentima ne treba puno da ih se razveseli. Ja radim posao njegovateljstva od kuće do kuće, i nalazim se u situaciji da mnogi moji pacijenti zbog trenutnog stanja preko šest mjeseci nisu izašli iz kuće. 

Pitajte ih kako su i što su taj dan radili, iako imaju ograničene mogućnosti što se tiče društvenih aktivnosti. Svaka osoba voli se osjećati korisno, a samoća i dosada mogu biti jako demotivirajući faktori za sve one koji se osjećaju usamljeno. 

Pitajte ih kako su, sjednite sa njima i odvojite minutu, dvije da poslušate što vam imaju reći.

Pitajte ih što su radili. Iznenadit će vas sa koliko strasti govore kako su čistili kuću, kako su promatrali nebo ili osluškivali kišu. Stariji i bolesni znaju kako izvući najbolje od svake situacije, i kako pronaći sreću u malim stvarima. Ako ih ne pitamo, onda ih nećemo ni potaknuti na razgovor. 

A ako osobe ne razgovaraju, onda gube osjećaj korisnosti. 

 

Budite im siguran kontakt sa vanjskim svijetom 

Starijim osobama i pacijentima izrazito nedostaje šetnja po prirodi, prelazak preko ulice, ili pak cvrkut ptica, a vi ste jedni od rijetkih osoba koje oni svakodnevno vide i upravo vi možete biti njihov kontakt s vanjskim svijetom. 

Pričajte im kako je vani. Recite im gdje ste šetali. Recite im što ste vidjeli. Ispričajte im vaš dan u prirodi i potaknite ih da se i oni prisjete kako je lijepo biti vani. Kada se preko vaših priča prisjete kako je lijepa priroda oko njih, tada se i sjete kako su, dok su bili mlađi često tim istim putevima šetali i tada ćete se iznenaditi koliko toga vam imaju ispričati. 

 

Izbjegavajte negativne teme i uvijek u prostoriju ulazite pozitivni

Dobro znamo koliko nas ometaju svakodnevna medijska bombardiranja informacijama. Ne želimo o njima raspravljati, i želimo se što više maknuti od tih informacija, jer nas uvijek tjeraju u stanje stresa. Kako nije nama ugodno svakodnevno slušati negativne vijesti iz naše okoline, tako nije ni našim pacijentima. 

Jedna velika razlika između nas i njih – oni su sami sa svojim mislima, jer su izolirani od ostalih. Zamislite koliko je teško slušati negativne vijesti cijeli dan i onda još uz to biti sam sa svojim mislima. Jako neugodno iskustvo. 

Ako želite da se pacijenti osjećaju ugodno, onda probajte izbjegavati negativne teme. Ako želite prokomentirati trenutno stanje sa brojem zaraženih, neka to bude strogo informativno. Ima puno drugih, pozitivnih tema o kojima možete pričati, i u ovom trenutku bitno je držati uvijek pozitivnu atmosferu u prostoriji.

To isto vrijedi za vas. Dođite kod pacijenata nasmiješeni, čak i ako vam se nekad ne smije. U boljoj ste poziciji od njih i prema njihovom mišljenju, nemate zbog čega biti  tužni. 

Imate posao, imate osobe kraj sebe, slobodni ste šetati i fizički ste dobrog zdravlja. 

Svaki dan koji osmijehom započinjete s pacijentima, njima stvara sve više i više sreće u životu. I pozitivnih misli. 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 04.12.2020.