‘Ekstremna desnica je u fazi potpunog preuzimanja anti-korona prosvjeda.’

 

Nakon nasilnih prosvjeda tijekom kojih su u subotu pripadnici ekstremne desnice pokušali prodrijeti u zgradu Reichtaga, u utorak stižu upozorenja da bi se tzv. anti-korona prosvjedi mogli dodatno radikalizirati.

‘Ekstremna desnica je u fazi potpunog preuzimanja anti-korona prosvjeda. Utjecaj ovih snaga na prosvjede protiv mjera u borbi protiv širenja pandemije je sve jači’, rekao je u utorak potpredsjednik sindikata policije Joerg Radek.

On je kazao kako su prosvjedi protiv vladinih mjera, uvedenih u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa, prošlog vikenda ‘definitivno izgubili nevinost’.

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj, Josef Schuster je apelirao na građane koji žele prosvjedovati protiv tih mjera da ‘paze na to s kim marširaju’.

‘Ljudima mora biti jasno da indirektno podržavaju argumente antisemita ako sudjeluju na prosvjedima poput onog u subotu‘, rekao je Schuster u razgovoru za dnevnik Bild.

On je ukazao na to da je pokret protivnika mjera protiv širenja pandemije i bez direktnog sudjelovanja radikalne desnice podložan teorijama zavjere koje u sebi nose ‘temeljno antisemitsko raspoloženje’.

‘Nisu svi koji su u subotu prosvjedovali u Berlinu rasisti i antisemiti, ali s istima marširaju rame uz rame’, rekao je Schuster.

U subotu je na rubu prosvjeda protiv vladinih mjera u borbi protiv širenja koronavirusa došlo do izgreda kada je grupa radikalnih desničara sa zastavama Njemačkog carstva, pokušala prodrijeti u zgradu Reichstaga u kojoj zasjeda Bundestag.

Političari svih parlamentarnih stranaka najoštrije su kritizirali subotnje izgrede a predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier je mahanje zastavama njemačkog Reicha pred Reichstagom nazvao ‘sramotnim’.


Autor: CroExpress/Hina Datum objave: 01.09.2020.