Održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, a prigodnim programima nastojat će se očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi.

 

 

Već tradicionalno Advent u Zagrebu počinje s paljenjem prve adventske svijeće, 28. studenog, a trajat će do 1. siječnja 2021. godine. S velikom neizvjesnošću smo iščekivali kako će, s obzirom na situaciju, izgledati ovogodišnji Advent u našem glavnom gradu koji rado posjetimo. Program je napokon objavljen.

Održat će se u nešto drugačijem ozračju, sukladno preporukama i odlukama nadležnih tijela, a prigodnim programima nastojat će se očuvati duh najboljeg božićnog sajma u Europi, napisali su na stranici.

Koncerti, izložbe i maksimalno siguran Advent uz “žićBo”

 

Iz Turističke zajednice su najavili devet različitih glazbenih programa u sklopu kojih će se održati ukupno 95 koncerata. Osim toga, na programu je i izložba Adventa u Zagrebu putem proširene stvarnosti, ukrašeni prozori na Gornjem gradu te gastro program koji se prilično razlikuje od onog prošlih godina.

Ovog Adventa po gradu neće biti ugostiteljskih kućica, nego projekt “žićBo”. Radi se o inicijativi zagrebačkih ugostitelja da svojim sugrađanima i gostima grada Zagreba pruže maksimalno siguran i odgovoran Advent. Ugostitelji će tako u svojim lokalima pripremiti tematske aktivnosti tijekom tjedna i posebna događanja preko vikenda. Ljudi će moći uzeti nešto iz njihove ponude i pojesti s nogu.

Bez klizališta na Tomislavcu

 

Ove godine organizatori Adventa oslanjaju se i na tehnologiju pa su pripremili i program “Virtualni božićni prozori”. Posjetitelje Adventa usmjeravat će na 20-ak lokacija, točnije, trgova i parkova na širem području grada.

Tamo će ljudi, u skladu s preporukama HZJZ-a, moći uz pomoć aplikacije Equinox XR kroz ekran svog mobitela vidjeti animirani sadržaj koji su organizatori pripremili. Ove godine virtualno će predstaviti i jaslice koje su bile u zagrebačkim crkvama u posljednjih 15 godina.

Standardno će već okititi Zrinjevac, Tomislavac na kojem ove godine nema klizališta, oko HNK će napraviti “čarobni svijet Orašara”, a Vranyczanyjeva poljana bit će dječji kutak. Na Strossmayerovom šetalištu će, opisuju, uprizoriti dom jedne tipične zagrebačke obitelji; bit će bu blagdanski stol, radna i dnevna soba.

Žive jaslice pred Katedralom

 

Tradicionalno će pred Katedralom biti žive jaslice i to od 17. prosinca do 6. siječnja. U Ilici će biti projekt Q’ART – Festival zajednice koji uključuje lokalne izlagače-obrtnike, glazbene i ostale programe.

U Parku Ribnjak organizirana je bajka za van “Crvenkapica, vuk i baka”. Gledatelji će sa slušalicama na ušima slušati glazbu i pratiti priču dok šeću šumom. Termini predstave mogu se pronaći ovdje. Ove godine u Advent su uključeni i hoteli.

Okićeni će biti hoteli Westin, Hilton, Amadria Park, Sheraton, Esplanada, International, Jadran i Time out. Za posjetitelje Adventa oni će imati i posebne ponude. Među ostalim događanjima iz Turističke zajednice najavljuju i utrku Zagreb Advent Run te Advent u Susedgradu.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2020.