Ujedno je i jedna od posljednjih Zastavinih pušaka proizvedenih u Jugoslaviji.

“Zastava M70”, takozvana Ciganka (M-70 AB) je vatreno oružje iz kojeg je u ponedjeljak ubijeno četvero ljudi, a njih 13 je ranjeno. Kujtim Fejzulai je pucao po civilima iz puške koja je proizvedena u Srbiji.

Ujedno je i jedna od posljednjih Zastavinih pušaka proizvedenih u Jugoslaviji.

Izvedenica je Sovjetskog Kalašnjikova AK-47, prenosi 24sata, a tvrdi se da je bolja od originala. Danas postoje mnoge kopije, a jedna od najpoznatijih je jugoslavenska, zbog poboljšanja koje su u nju ugrađena.

Proizvodila se u Kragujevcu, kao varijanta poznatije puške Kalašnjikova AK-47. Koristi streljivo kalibra 7,62×39 mm, te ima mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina,te ima mogućnost montiranja podcjevnog bacača granata 40 mm.

foto: Vienna Police

U daljnjoj istrazi krvavog pohoda u Beču na površinu izlaze novi propusti austrijske sigurnosne službe. Dvojica muškaraca koji su uhićeni prošlog utorka u Winterthuru (Švicarska), navodno su posjetila napadača iz Beča.

Dva muškarca u dobi između 18 i 24 godine su između 16. i 20. srpnja 2020. godine doputovala u Beč. Posjetili su džamiju Tawhid u bečkom Meidlingu te su se sastali s bečkim napadačem. Tawhid džamija smatra se mjestom na kojem su se u prošlosti više puta okupljali džihadisti. Austrijske vlasti zatvorile su je prošlog petka.

Prema pisanju “SonntagsBlick”, tamo su bila i dva islamista iz Njemačke. Sastanak su promatrali austrijski sigurnosni organi nakon što su dobili dojavu od Njemačke.

Nakon terorističkog napada u Beču već je izvršeno nekoliko akcija u Njemačkoj. Pretraženi su stanovi i poslovni prostori ukupno četvero osumnjičenih. Dvoje ljudi su muškarci koji su u srpnju nekoliko dana posjećivali atentatora u njegovom stanu.

Odmah nakon sastanaka, 21. srpnja atentator je otputovao u Slovačku gdje je pokušao kupiti municiju za svoj napad. Također postoji pretpostavka da je između 21. srpnja 2020. i napada u ponedjeljak posjetio Zurich.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 09.11.2020.