Nedavno je Komarica imao sastanak sa Schmidtom koji je održan upravo na zahtjev visokog predstavnika u BiH što je bio njihov prvi susret nakon 30 godina.

Hrvati u Bosni i Hercegovini propadaju kao narod, a sudbina te zemlje o njima ovisi, rekao je to banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

“Više godina nakon završetka rata posjetio me je jedan bosansko-hercegovački političar (Bošnjak), tadašnji potpredsjednik FBiH, i u razgovoru priznao: “Mi znademo da ste upravo vi katolici najzaslužniji što danas postoji Bosna i Hercegovina kao međunarodno priznata država. U vrijeme održavanja referenduma (1992.) prvi dan (subota) nije bio velik izlazak. Tek drugi dan, nakon nedjeljnih misa i nakon što su čuli poziv i poticaj vas, svojih biskupa, katolici su masovno izašli i tako smo mi Bošnjaci zajedno s vama sačuvali BiH. Meni je iskreno žao”, nadodao je on, “da ste upravo vi katolici, koji ste najzaslužniji da postoji država Bosna i Hercegovina, najviše nastradali i uništeni i da se to čak i odobrava!”, navodi Komarica.

Nedavno je Komarica imao sastanak sa Schmidtom koji je održan upravo na zahtjev visokog predstavnika u BiH što je bio njihov prvi susret nakon 30 godina.

“On dobro zna da su mnoge oči u njega uprte i da se mnoge nade polažu u njegove odlučnije, konkretne mjere s obzirom na sređivanje brojnih i raznovrsnih nepravilnosti i nesređenosti glede vladavine prava i djelovanja pravne države. A s druge strane, on također dobro zna da neki od utjecajnih međunarodnih središta moći ne žele da on u dogledno vrijeme kod nas uvede vladavinu zakona i pravde, nego da ovaj dio europskog kontinenta i dalje oni drže kao svojevrsni “poligon” za odmjeravanje međusobnih snaga i kao svojevrsnu “monetu za potkusurivanje”. Doista žalosno, pa i sramotno za vodeće krugove u političkom, društvenom i ekonomskom životu naših suvremenika!

Iumeđu ostalog nadodao je kako odgovornost za trenutačno stanje u zemlji snose lokalni političari, ali i međunarodna zajednica, prenosi Večernji.ba


 

Autor: CroExpress Datum objave: 29.11.2021.