Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080.

U ponedjeljak, 21. prosinca, na večernjem bi se nebu trebala pojaviti ‘Božićna zvijezda’.

Radi se o konjukciji dvaju najvećih planeta Sunčevog sustava: Jupitera i Saturna, koji će na nebu djelovati kao jedan, i zato sjajiti jačim svjetlom.

“Poravnanja između ova dva planeta prilično su rijetka, događaju se jednom u otprilike 20 godina, ali ova je povezanost izuzetno rijetka zbog toga koliko će planeti izgledati blizu jedan drugom”, rekao je Patrick  Hartigan, astronom sa Sveučilišta Rice, prenosi N1.

Morali biste se vratiti sve do pred zoru 4. ožujka 1226. da biste vidjeli bliže poravnanje između ovih objekata vidljivih na noćnom nebu, objasnio je.

Ova nevjerojatna pojava u povijesti je poznata pod nazivom ‘Božićna zvijezda’ ili ‘Betlehemska zvijezda’. Prema Evanđelju po Mateju (Matej, 2, 1-12) zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus.

Kao putokazni simbol postala je pored jaslica i božićnih anđela važnim elementom božićnog nakita izravno povezan s kršćanstvom. Zbog toga se Božićna zvijezda stavlja se na vrh božićnog drvca gdje u pravilu ostaje do blagdana Bogojavljenja 6. siječnja.

Prema stručnjacima, rijedak događaj će se moći pratiti bilo gdje je nebo vedro oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. prosinca. Obavezno označite svoje kalendare, tako bliska veza neće se ponoviti do 15. ožujka 2080.


Autor: CroExpress Datum objave: 18.12.2020.