Autor: CroExpress

Bez ograničenja i bez dokazivanja razloga ulaska u Republiku Hrvatsku mogu ulaziti državljani sljedećih država:

1. Slovenije
2. Mađarske
3. Austrije
4. Češke
5. Slovačke
6. Estonije
7. Litve
8. Latvije
9. Njemačke
10. Poljske
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je 28. svibnja donio Odluku kojom državljani navedenih država članica Europske unije, zbog zadovoljavajuće epidemiološke situacije, neće morati prilikom ulaska u RH posebno dokazivati razlog svog ulaska (poslovni, gospodarski, turistički itd.), već će moći ulaziti pod jednakim uvjetima kao i prije pojave bolesti COVID-19, ali i nadalje uz epidemiološku kontrolu, i uz obvezu pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Prilikom ulaska u RH državljana tih država članica, evidentirat će se njihov ulazak uz prikupljanje dodatnih podataka (mjesto odredišta, broj mobitela i e-mail adresa), radi eventualne potrebe kontaktiranja iz epidemioloških razloga. Potrebno je ispuniti obrazac i ostaviti podatke. Građani iz drugih zemalja EU-a i dalje mogu ući u Hrvatsku, ali će i dalje morati dokazati svoj razlog za ulazak u zemlju (poslovni, ekonomski, turistički ili osobni razlog). Za turistički posjet potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu u Hrvatskoj (potvrda, voucher, ugovor o najmu kampa, ugovor o stalnom vezu itd.).
ULASCI U RH IZ BIH, KOSOVA, REPUBLIKE SRBIJE I SJEVERNE MAKEDONIJE

Osobama koje u Republiku Hrvatsku dolaze iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Republike Srbije i Sjeverne Makedonije odredit će se mjera 14-dnevne samoizolacije. Putnicima koji dolaze iz drugih zemalja trenutno se neće određivati mjera samoizolacije. Samoizolaciju je moguće odrediti i pojedincima za koje se graničnom kontrolom utvrdi da su bili u kontaktu s osobom oboljelom od COVID-19. Za putnike kojima se ne određuje mjera samoizolacije ulaskom u Republiku Hrvatsku granična policija će uručiti letak s uputama i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojih su se putnici dužni pridržavati idućih 14 dana.

PUTOVANJA DRŽAVLJANA RH U DRUGE DRŽAVE

Bosna i Hercegovina – svi građani koji otputuju u BiH morat će, po povratku, u obaveznu samoizolaciju
Srbija – svi građani koji otputuju u Republiku Srbiju morat će, po povratku, u obaveznu samoizolaciju
Crna Gora – moguće je putovanje bez ograničenja
Slovenija – moguće je putovanje bez ograničenja
Italija – moguće je putovanje bez ograničenja, za putnike u Lombardiju izdaje se posebno upozorenje
Mađarska – moguće je putovanje bez ograničenja
Austrija – moguće je putovanje bez ograničenja
Švicarska – moguć ulazak Češka – moguće je putovanje bez ograničenja Slovačka – moguće je putovanje bez ograničenja
Velika Britanija – obavezna samoizolacija u trajanju od 14 dana Nizozemska – moguće je putovanje bez ograničenja Grčka – moguće putovanje, uz obavezno testiranje
Njemačka – moguće je putovanje bez ograničenja

Datum objave: 29.06.2020.