Autor: Z.S.

Sastojci

1 srednje velika glavica kiselog zelja
1 kg miješanog mljevenog mesa
10 dag dimljenog mesa (vratina, rebra, špek…)
1 luk srednje veličine
2 veće češnje češnjaka
1 šaka riže
sol, papar, crvena paprika, lovorov list
2 žlice oštrog brašna
svinjska mast

1 duboka vatrostalna posuda s poklopcem
cIfXAsU.jpg


Priprema

Pažljivo odvojite vanjske listove kiselog zelja, njih 20-ak. Ostatak zelja narežite na trakice. Posudu premažite svinjskom mašću i na dno stavite sloj narezanog zelja. Sitno narežite luk, češnjak i trećinu suhog mesa. Meso začinite solju, paprom i crvenom paprikom te dodajte luk, češnjak, narezano suho meso i rižu. Dobro promiješajte.

Motanje sarmi

Meso stavite na krajnji dio lista, bilo korjenasti ili onaj nasuprot njemu. Iako će netko reći da je pravilno staviti meso na jednu od tih strana, najbolje će biti da radite onako kako vam najljepše ispadaju jer nisu sve glavice zelja istog oblika. 
Dakle, primite taj dio lista na koji ste stavili sarmu i zarolajte sarmu prema naprijed. Zatim prebacite krajeve lista prema sredini i nastavite rolati, tako da ne ostane puno zraka u sarmi. Kad sarmu stavljate u posudu, taj dio gdje prestaje zarolani list, okrenite prema dolje. Ako vam sarma i ne izgleda lijepo, ne brinite – važno da je ukusna. A svaka sljedeća koju zarolate bit će ljepša. 
Fnbqx2C.jpg
Kad ste napravili jedan red sarmi u posudi, među njih dodajte dio od ostatka suhog mesa koje ste prethodno narezali (ostavite još za preostali red) i 3-4 lovorova lista. Na to stavite još narezanog zelja. Zatim ponovite postupak – zarolajte sarme, napravite drugi red, stavite ostatak suhog mesa među sarme. 
9LKldxK.jpg

Dovršavanje

Kad ste završili sa stavljanjem sarmi u posudu, u posebnu posudu dodajte oko litru vode. Začinite je s vrlo malo soli (jer će i kiselo zelje i meso pustiti sol), paprom i crvenom paprikom te u vodi razmutite malo oštrog brašna. Ulijte u posudu sa sarmama tako da gornje sarme tek malo vire iznad tekućine. 
7UWuLaD.jpg
Uključite pećnicu na 120°C. Poklopite posudu i stavite sarmu peći. Nakon cca dva sata (ili kad procijenite da su gotove), pojačajte pećnicu na 220°C i maknite poklopac da se sarme od gore još malo zapeku (15-20 min), za dodatni okus.

Poslužite uz pire krumpir. 
ru2RdwT.jpg


Datum objave: 31.12.2018.