CroExpress/Hina

Prema sporazumu potpisanom u Dohu talibani žele oslobađanje pet tisuća boraca iz afganistanskih zatvora, no ne zna se hoće li vlasti u Kabulu na to pristati.
Prije potpisivanja sporazuma SAD i afganistanska vlada objavili su u subotu zajedničko priopćenje po kojemu će SAD i NATO povući sve snage iz Afganistana pod uvjetom da talibani ispune svoje obveze. SAD će prvo smanjiti broj svojih vojnika na 8,6 tisuća unutar 135 dana predviđenih dogovorom. Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je kako je dogovor s talibanima ‘pravi test’ pokušaja da se postigne dugotrajni mir u Afganistanu, a da je protekli tjedan s redukcijom nasilja pokazao da ekstremisti mogu biti miroljubivi.
Potpisali u Dohi

‘Tek smo na početku’, rekao je Pompeo u Dohi uoči potpisivanja. ‘Značajno smanjivanje nasilja stvorit će uvjete za mir, a izostanak toga – uvjete za neuspjeh’. Iako se dogovorom predviđa postupno povlačenje stranih snaga, mnogi očekuju da će puno kompliciraniji biti razgovori između talibana i Afganistanaca.
Sporazum u Dohi, katarskoj prijestolnici, potpisali su posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad i talibanski politički šef Abdul Gani Baradar. Prisutan je bio i Pompeo, dok je američki ministar obrane Mark Esper u Kabulu u posjetu za koji stručnjaci i dužnosnici tvrde da ima cilj uvjeriti afganistanske vlasti o nastavku američke predanosti državi. Esper je u Afganistanu rekao da SAD neće oklijevati u poništenju dogovora ako talibani ne održe svoja obećanja, no oistaknuo je da postoji ‘značajan napredak’ prema dovršetku najdužeg američkog rata u povijesti.
EU i NATO pozdravljaju dogovore

Europska unija pozdravila je američko-talibanski sporazum i zajedničko priopćenje SAD-a i Afganistana kao ‘važne prve korake’ prema trajnom rješenju sukoba. ‘Ova prilika za iskorak ne smije biti propuštena’, poručio je u priopćenju prvi europski diplomat Josep Borrell.

I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podupro je sporazum i zajedničko priopćenje u subotu poručivši: ‘Put do mira je dug i težak i moramo biti pripremljeni za probleme… NATO podupire taj mirovni dogovor’. Dodao je da je NATO pripreman za smanjivanje svojih snaga u toj zemlji no da bi u slučaju pogrošavanja stanja mogao ponovno povećati njihov broj.

Nekoliko sati prije dogovora talibani su zapovijedili svim svojim borcima u Afganistanu da se suzdrže od svakog napada ‘radi dobrobiti nacije’.

Datum objave: 29.02.2020.