Iz mostarske bolnice liječnici su jednoglasno odbili primiti ih i koristiti u liječenju covid-19 budući bi mogli dodatno ugroziti život pacijenata.

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) iz Mostara odbila je preuzeti nepouzdane respiratore iz Kine koje Civilna zaštita Federacije BiH sada dijeli medicinskim ustanovama nakon korupcijske afere s njihovom nabavom proljetos s kojom je povezan i premijer toga entiteta Fadil Novalić.

Nakon što se u nekoliko zdravstvenih ustanova diljem BiH utvrdilo kako respiratori, prenosi Hina, za koje je plaćeno oko 5,5 milijuna eura, ne mogu raditi ili im je pak potreban dodatni servis iz mostarske bolnice liječnici su jednoglasno odbili primiti ih i koristiti u liječenju Covid-19 budući bi mogli dodatno ugroziti život pacijenata.

“Svi naši liječnici intenzivisti su potpisali izjavu kako ne žele raditi s tim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti zdravlje ljudi. Govorimo o pacijentima čije je zdravstveno stanje iznimno teško i respiratori koje nam nudi Civilna zaštita Federacije BiH mogu samo pogoršati stanje pacijenta, a ne pomoći mu”, tvrde iz SKB-a Mostar.

Pojasnili su kako su im identični takvi respiratori već dostavljeni iz donacije Saudijske Arabije te da su se pokazali posve beskorisnim.

“Mi ne znamo što ćemo s njima, ne mogu poslužiti u liječenju pacijenata, a sada bi nam još trebali dostaviti nekoliko tih uređaja. Ne vidimo smisao u tome, osobito zbog činjenice da, prema našim informacijama, nisu prošli zakonske procedure kako bi ih mogli staviti u uporabu. Njihova distribucija po bolnicama je opasan potez pojedinaca koji može pacijente koštati života”, pojasnili su iz SKB-a Mostar.

Iz ove zdravstvene ustanove su tako postupili nakon što im je Civilna zaštita Federacije BiH najavila da će respiratori biti dostavljeni u SKB Mostar.


 

Autor: CroExpress Datum objave: 25.11.2020.