home
foto: Markel/UNICEF

foto: Markel/UNICEF

UKLJUČIVANJE MLADIH U DRUŠTVENE PROMJENE Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokreće program koji će pomoći mladima da budu informirani, samostalni i angažirani građani

ZABUM je inkluzivan program i promiče jednake mogućnosti za sve.

Autor: CroExpress

Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokreće ZABUM - Za budućnost mladih, jedinstveni program za adolescente i mlade a provodi ga u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI). Kroz različite aktivnosti programa ZABUM mladi iz cijele Hrvatske imaju priliku unaprijediti i usvojiti vještine koje će im pomoći da budu informirani, samostalni i angažirani građani. ZABUM mladima osigurava prostor, prilike i alate za aktivno sudjelovanje u zajednici u kojoj žive te ih potiče da zajedno rade na pronalaženju rješenja koja će život u zajednici učiniti kvalitetnijim i boljim.

Program će se kontinuirano razvijati prilagođujući se trenutačnim društvenim prilikama, a aktivnosti planirane za 2020. godinu uključuju UPSHIFT radionice za izgradnju vještina socijalnog poduzetništva mladih, HACKATHON za društvene promjene, programe za razvijanje vještina za 21. stoljeće te digitalnu platformu U-Report koja mladima omogućuje da iskažu stavove o pitanjima do kojih im je stalo te da utječu na društvene promjene. ZABUM je inkluzivan program i promiče jednake mogućnosti za sve, pa će se radionice i aktivnosti provoditi diljem zemlje kako bi se u njih mogao uključiti što veći broj mladih iz cijele Hrvatske, neovisno o životnim prilikama i mjestu stanovanja.

Prva u nizu aktivnosti u okviru programa ZABUM pokretanje je UPSHIFT radionica na kojima će mladi uz pomoć stručnih mentora naučiti kako analizirati problem, osmisliti rješenje te pritom steći nova znanja i vještine. Prva UPSHIFT radionica održat će se od 3. do 5. travnja za sudionike iz Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, a prijave se primaju na www.zabum.hr. Zainteresirani od 13 do 19 godina za UPSHIFT radionicu trebaju okupiti timove od tri člana do pet članova te opisati konkretan problem koji žele riješiti u svome okruženju. Pet pobjedničkih timova imat će priliku razviti i implementirati svoja rješenja te time pridonijeti unaprjeđenju lokalne zajednice.

Program ZABUM odvija se kroz nove modele partnerstava, koji uključuju resorna ministarstva, partnere iz privatnog sektora, predstavnike civilnog sektora, kao i adolescente i mlade. Cilj je programa zajedničkim doprinosom, kroz proces konstantnog poboljšanja te inovacijama, kreirati rješenja za najprisutnije izazove s kojima se mladi suočavaju.

28.02.2020.

© CroExpress 2020.