home
Foto: Sveta Mati Slobode - Župa Duha Svetoga

Foto: Sveta Mati Slobode - Župa Duha Svetoga

NE ZABORAVITE Na Čistu srijedu ili Pepelnicu, započinjemo korizmeni hod prema Uskrsu

Post na Pepelnicu odnosi se na vjernike od navršene 18. do 60. godine života, a nemrs za starije od 14 godina.

CroExpress

Posuti se pepelom na blagdan Pepelnice, uz svećenikove riječi 'Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah vratiti!' ili 'Obratite se i vjerujte Evanđelju!', znači dopustiti da vatra Božje ljubavi sažeže i u pepeo pretvori naše grijehe te da milost Božja na Čistu srijedu očisti naše duše i tijela.

Dušu čistimo molitvom, a tijelo postom.

Korizmenim odricanjem od jela, pića te drugih tjelesnih ugodnosti i užitaka – ne umrtvljujemo tijelo i dušu, nego ih pročišćujemo od pretjeranih navezanosti i sklonosti.

Tako ih uključujemo u neuništivi život darovan Isusovom smrću na križu i pobjedonosnim Njegovim uskrsnućem.

Korizma nas poziva na obraćenje.

To znači veliku i bitnu, a ne neku malu i površnu promjenu. Obraćenje je obrat, zaokret cijeloga čovjeka prema Bogu. U Starome zavjetu hebrejski izraz 'šub', koji prevodimo kao 'obraćenje', doslovno znači ʹokrenuti seʹ, ʹvratiti seʹ.

Kada Boga, koji je Svedržitelj, Vladar svemira, postavimo u središte svojega života, odnosno na prvo mjesto, mnogo će toga u našem životu doći na svoje mjesto, na pravo mjesto.

A čovjeku je najteže postati ono što jest.

Obratiti se znači usmjeriti prema Bogu vlastiti život i vratiti se sebi.
Vladaru svemira ne možemo se približiti nekom površnom i površinskom, kozmetičkom promjenom – nego korjenitom i sveobuhvatnom, promjenom kozmičkom.


Promjenom svojega unutarnjeg ja, unutarnjeg svemira, kozmosa, univerzuma, svesvijeta.

Obratiti se ujedno znači da smo čvrsto odlučili krenuti protiv struje, protiv lagodne svjetovnosti i duhovne osrednjosti svijeta te postati dosljedan i jak. (PAR - vatican.news)

25.02.2020.

Br. pregleda: 2301

© CroExpress 2020.