home
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

VELIKI TJEDAN Raspored Bogoslužja u HKM Donja Rajna - Moers

Pregled Bogoslužja u svetom trodnevlju.

Autor: J.F.

Veliki ili sveti tjedan je vremensko razdoblje od Cvjetnice do Uskrsa. U Bogoslužju je cijeli tjedan prožet uspomena na Isusovu muku.

Svaki dan tog tjedna zove se veliki, a posebno posljednja tri dana ( Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota) prožeta najvećim događajima iz Isusova života i njegovih dijela za spasenje svijeta. To su muka, smrt i uskrsnuće. Dani u Velikom tjednu su vrijeme kršćanske ozbiljnosti, sabranosti i promišljanju o svetosti vremena i događanja u njemu. 
Veliki četvrtak je dan Isusove posljednje večere. Tim danom ulazimo u sveto trodnevlje. Na Veliki četvrtak Isus je ustanovio dva sakramenta, Svetu misu i Svećenički red

Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti. Slavi se u petak prije Uskrsa. Na ovaj se dan kršćani diljem svijeta sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i na koncu same smrti. Ovo je jedini dan kada se zabranjuje slaviti sveta misna otajstva.

Velika subota je dan tišine i molitve. Na Veliku subotu Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi.

Donosimo pregled Bogoslužja u HKM Donja Rajna - Moers u svetom trodnevlju tj. od 18. do 21. travnja 2019. god.Raspored bogoslužja

12.04.2019.

Br. pregleda: 2013

© CroExpress 2020.