home
Foto: CroExpress

Foto: CroExpress

U SRIJEDU, 4. PROSINCA U 13. SATI U MATICI ISELJENIKA Predstavljanje knjige 'Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije, 1976. - 2016.' Stjepana Asića

Hrvatska matica iseljenika poziva na svečano predstavljanje knjige pod naslovom 'Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije, 1976. - 2016.' autora gospodarstvenika i političara Stjepana Asića koje će se održati u srijedu 4. prosinca s početkom u 13 sati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, Zagreb.

Autor: CroExpress

O knjizi:

Asić, Stjepan:
'Vapaj iz daljine, Hrvati (Zapadne) Australije, 1976. - 2016.', Despot Infinitus, Zagreb

Memoari Vapaj iz daljine autora Stjepana Asića s višedesetljetnom australskom adresom kroz paletu osobnih doživljaja istodobno daju i pregled o životu Hrvata iz Zapadne Australije u razdoblju od 1976. do 2016.

Sam naslov već daje naslutiti autorov motiv pisanja knjige.

Izazovi migrantskog života tijekom četiri najvažnija životna desetljeća u tuđini, uz jezične i ine barijere, mogu se sažeti u znakovitu naslovnu sintagmu Vapaj iz daljine, koja odražava složenost integracijskih procesa izmještenih pečalbara razne provenijencije.

Autor kroz čitavu lepezu aktivnosti iznosi svoju autobiografsku priču, kritički opisujući pojedinosti vlastitog životnog puta na vremenskoj okomici od gotovo pola stoljeća, osvrćući se na važnost podrijetla, na (samo)potvrđivanje kroz rad, značaj domicilnog društva i migrantskih mreža kao i ostalih društvenih veza za opstanak - malog čovjeka, ali velikih ljudi - daleko od zavičaja.

Kroz autorov pripovjedački izričaj zapažaju se nijanse, raspon i talent dostojne i značajne karijere gospodarstvenika i političara, koji je svojim radom spojio sve tijekove nekadašnjeg i suvremenog hrvatsko-australskog života. Kao inicijator, osnivač, član upravnih odbora i pokretač mnogih aktivnosti i udruga važnih za očuvanje hrvatskog identiteta u Zapadnoj Australiji, autor se susreće i surađuje s nekoliko generacija australskih Hrvata gdje je svima u srcu zapisana domovina Hrvatska.

Kako i dolikuje kreativnom procesu uspomena i kronici događaja, autor je priču globalnog značaja obogatio osobnim slikama, oglasima i isječcima iz novina, naslovnicama službenih hrvatskih glasila, slikama s javnih nastupa, brošurama te ostalom arhivskom građom.

01.12.2019.

Br. pregleda: 1897

© CroExpress 2020.