home
Foto: UHP-Verein/Facebook

Foto: UHP-Verein/Facebook

U BEČU Otvorena multimedijska izložba 'Osijek na udaru brutalne agresije'

Multimedijska izložba 'Osijek na udaru brutalne agresije', autora Zlatka Dernaja i braniteljske udruge 'Heroji Osijeka', o stradanju tog slavonskog grada u Domovinskom ratu otvorena je u petak navečer u prostorijama Društva hrvatskih poduzetnika u Beču.

Autor: CroExpress/Hina

Izložba obuhvaća 26 panela sa četrdesetak fotografija te osmominutni dokumentarni filmski zapis o brutalnom ratnom razaranju grada Osijeka 1990-tih.

'Ta reprezentativna izložba, prikazana u mnogim gradovima Hrvatske, zatim u europskom parlamentu u Bruxellesu, Budimpešti, Pečuhu, stekla je veliku popularnost i izuzetnu dobru posjećenost', rekla je otvarajući izložbu hrvatska veleposlanica u Beču Vesna Cvjetković.

Dodala je, da sadržaj postave čini kolaž individualnih priča o razaranju Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 1990-tih.

O značenju i aspektima izložbe govorio je njezin autor, predsjednik braniteljske udruge 'Heroji Osijeka' Zlatko Dernaj koji je odabrao fotografije s upečatljivim prikazom razaranja kulturne i urbanizacijske osječke baštine tijekom Domovinskog rata.

'Izložba ima snažnu antiratnu poruku i svojevrsni je podsjetnik budućim naraštajima za očuvanje mira, a protiv svih agresija', rekao je Dernaj.

Taj reprezentativni kulturni projekt o stradanju Osijeka u Domovinskom ratu nastao je na temelju izbora fotografija iz Zbirke fotografija ratnih razaranja Osijeka 1991. Državnog arhiva Osijeka, uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Osijeka.

Gostovanje u austrijskoj metropoli organizirali su braniteljska udruga 'Heroji Osijeka' u suradnji sa hrvatskim veleposlanstvom u Austriji i Društvom hrvatskih poduzetnika u Beču.

22.11.2019.

Br. pregleda: 2002

© CroExpress 2020.