home
foto: HINA/ Tomislav PAVLEK

foto: HINA/ Tomislav PAVLEK

LIJEČNIČKA KOMORA TRAŽI IZMJENU KRITERIJA ZA TESTIRANJE Hrvatska testira devet puta manje ljudi na milijun stanovnika od susjedne Slovenije

Podaci na dan 24. ožujka 2020. za Hrvatsku govore da je testirano 776 građana na milijun stanovnika.

Autor: CroExpress/IKA

Hrvatska liječnička komora (HLK) zatražila je od Nacionalnog kriznog stožera značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u Hrvatskoj i proširenje kriterija HZJZ-a za testiranje slučajeva sumnjivih na koronavirus.

Naime, traže izmjenu kriterija za testiranje pacijenata sumnjivih na COVID-19/SARS-CoV-2 infekciju tako da se testiranje proširi na sve pacijente sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak kašlja i/ili povišene tjelesne temperature i/ili kratkoća daha). Za sada se testiraju samo oni kod kojih simptome akutne respiratorne infekcije nije moguće objasniti drugim uzrokom bolesti i pacijenti koji su 14 dana prije početka bolesti putovali ili bili u državi koja je imala lokalnu, raširenu transmisiju bolesti, odnosno bili u bliskom kontaktu s bolesnikom s COVID infekcijom.

Budući da je doba epidemije bolesti COVID-19, s prisutnom lokalnom transmisijom u Hrvatskoj, najveća vjerojatnost je da su navedeni simptomi uzrokovani koronavirusom (SARS-CoV-2 virusom) te je testiranjem potrebno najprije dokazati ili isključiti tog uzročnika. HLK također traži izmjenu kriterija HZJZ-a za testiranja zdravstvenih djelatnika. Komora traži da se zdravstveni djelatnici testiraju tako da se za njih uvede kriterij za procjenu rizika od zaraze: nizak, srednji ili visok rizik.

Za sada se, kako bi se potvrdilo odsustvo zaraze, testiraju samo oni zdravstveni djelatnici koji su bili u samoizolaciji zbog kontakta sa zaraženim osobama. Upozoravaju da je praksa drugih zemalja Europske unije upravo takva da se testira puno šire i da se testiraju zdravstveni djelatnici izloženi riziku.

Hrvatska je sada na samom začelju Europske unije po broju testiranih građana na milijun stanovnika. U Hrvatskoj je do sada testirano devet puta manje građana na milijun stanovnika nego u Sloveniji. Podaci na dan 24. ožujka 2020. za Hrvatsku govore da je testirano 776 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih bio je 3.159), dok je na isti dan u Sloveniji testirano 7.043 građana na milijun stanovnika (ukupan broj testiranih 14.557).

25.03.2020.

© CroExpress 2020.