home
Foto: Hina

Foto: Hina

U HRVATSKOJ 49 ZARAŽENIH VIRUSOM Ministar Beroš potvrdio - dva djelatnika KB Dubrava pozitivna na test koronavirusa; Plenković: KB Dubrava postaje respiratorni centar

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju da su dva djelatnika zagrebačkog KB Dubrava pozitivna na test koronavirusa, dodavši kako to nije neočekivano, za takvu situaciju pripremaju se već dva mjeseca, a sve će i dalje biti pod kontrolom.

CroExpress/Hina

Dvoje liječnika zarazilo se izvan Kliničke bolnice Dubrava, a riječ je o kontaktima bolenika koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva, rekao je ministar Beroš nakon sastanka u Vladi.

Kao što je premijer Andrej Plenković prethodno rekao, imamo planove koji datiraju od ranije gdje smo upravo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni intestivistički respiratorni centar u ovom slučaju, izvijestio je Beroš novinare.

Ocijenio je kako je, s obzirom na situaciju, dobra okolnost što se upravo u KB Dubrava dogodila ta infekcija 'tako da je de facto ubrzala naše pripreme za taj scenarij'.

Isto tako imamo u pripremi i drugi, sekundarni centar za prijam bolesnika o kojem će mediji biti obaviješteni na vrijeme, dodao je.

Ministar Beroš
je na novinarski upit potvrdio kako su se dva djelatnika KB Dubrava zarazili izvan bolnice, jer su imali kontakt s bolesnicima koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva. 'Bitno je napomenuti da se čitavo vrijeme pripremamo na ovakav scenarij i da nas situacija nije iznenadila i da ćemo brzim i promptnim odgovorom anulirati tu situaciju i prevenirati slijedeće moguće slične situacije,' naglasio je Beroš.

Na upit kako će se evakuirati bolesnici iz KB Dubrava i kako se može znati da nisu zaraženi, Beroš je odgovorio kako se to zna (da nisu zaraženi) jer su epidemiološki izvidi u tijeku, epidemiolozi će sagledati tko je sve bio u kontaktu s tim bolesnicima, odnosno tko nije bio.

Planovi za evakuaciju postoje već više od 2 mjeseca i svi ravnatelji zdravstvenih ustanova su obaviješteni o potrebi prijama tih bolesnika, jer je od prije neki dan ukinut 'hladni program' i prelazimo na modus rada 'hitne medicinske djelatnosti' i prema tome to je otprilike 35 posto djelatnosti svih bolnica i one mogu prihvatiti bolesnike iz KB Dubrava bez ikakvih problema, naglasio je ministar zdravstva.

Naš zdravstveni sustav kao što čitavo vrijeme govorimo, sprema je za viši nivo, dakle 3. fazu, rekao je Beroš, dodavši da postoji još 4. i 5. faza.

Za regiju oko Zagreba smo već isplanirali scenarij
- primarni intenzivistički KB Dubrava, sekundarni centar je u pripremi, a za svaku od regija su ravnatelji kliničkih bolnica upoznati i imamo planove za svaku regiju kao i za zagrebačku. Primarni centar je za zbrinjavanje najtežih bolesnika, a sekundarni za zbrinjavanje srednje teških bolesnika, dok će, po svemu sudeći, blagi bolesnici kao u Kini, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, dobit striktne upute i liječit će se u kućnim uvjetima, najavio je.

Upitan 'jesmo li sada blizu slobodne transmisije virusa budući se infekcija pojavila u bolnici', Beroš je naglasio da smo na to spremni i da ćemo 'naš nivo obrane podići na višu razinu kada virus dođe u slobodnu cirkulaciju i sad smo na pragu toga'.

To što su dva liječnika pozitivna ne znači nužno isto, no mi ćemo shvatiti kao da se to sada dogodilo; i uz naš ne samo zdravstveni sustav, već i uz napore cijele Vlade i jakog tima - vjerujem da ćemo svi zajedno odgovoriti na adekvatan način ovoj novoj situaciji, zaključio je ministar zdravstva.

S ova dva slučaja iz bolnice Dubrava, broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj popeo se na 49.

15.03.2020.

© CroExpress 2020.