home
Foto: Hina/Damir Senčar

Foto: Hina/Damir Senčar

SVE SLUŽBE U HRVATSKOJ U PRIPRAVNOSTI Plenković apelira na građane da ne paničare zbog koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge

Premijer Andrej Plenković apelirao je na građane da ne dižu paniku oko koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge jer je 'sve u ovom trenutku onako kako treba biti'.

CroExpress/Hina

'Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi znat će i javnost', izjavio je Plenković novinarima na marginama Europskog obavještajnog kolegija.

Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog ili eksternog šoka, novoj okolnosti koju nitko ne može u potpunosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira.

'Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle svoju pripravnost', naglasio je Plenković podsjetivši da je danas u 12 sati sastanak šefova županijskih stožera Civilne zaštite. 'To su po službenoj dužnosti dožupani, tako da u cijelosti budemo umreženi', dodao je.

Ne idite u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice

Premijer je istaknuo da državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama te da se osiguravaju prostori za karantenu u kojima će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus.

'Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira', ocijenio je.

Građane je pozvao da idu normalno u šoping. 'Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice, to nije nužno', poručio je Plenković.

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas da je u Hrvatskoj zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.

26.02.2020.

© CroExpress 2020.