home
Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

'KORONA KOŠARICA' Hrvati nisu samo 'pograbili' wc papir, pogledajte što se kupovalo više i od sapuna...

Potrošnja u doba korone.

Autor: CroExpress

GfK Panel kućanstava koji prati potrošnju proizvoda za kućanstvo u Hrvatskoj analizirao je 20 milijuna košarica kupljenih u razdoblju od 24. veljače do 15. ožujka i usporedio ih s usporediva 3 tjedna u 2019. godini, prenosi portal Vijesti.hr.

Ukupno smo potrošili 300 milijuna kuna više na hranu, piće, osobnu njegu i kućnu kemiju. Najveći dobitnik je, očekivano, online format u kojem je potrošnja rasla čak 51 posto. Najveći je gubitnik tržnica s padom vrijednosti od osam posto, a pekarnice i male trgovine također bilježe smanjenje tržišnog udjela. 

U normalnim društvenim okolnostima kada kupujemo zalihe u našim košaricama nalazi se povećan udio artikala na promociji. Međutim u korona košarici koja po kriterijima odgovara zalihovnim kupovinama udio artikala na promociji se smanjio. Zanimljjvo je da kupci u dobi do 34 godine nisu potrošili ni kunu više, kupci od 35-44 godine blago su povećali potrošnju, dok su stariji od 45 značajno više trošili.

Kupci niže kupovne moći nisu se opskrbili zalihama, dok su oni najviše prihodovne moći napravili najveće zalihe.

WC papir tek na 31. mjestu

Zalihe su najviše radili samci dok je to kod višečlanih kućanstava bitno manje izraženo. Postoje i značajne regionalne razlike. Tako su npr. Zagrepčani, Slavonci, Istrijani i Primorci prednjačili u pripremi zaliha, dok je to u Središnjoj Hrvatskoj i Dalmaciji manje izraženo. Zanimljivo je da su zalihe u jednakoj mjeri stvarali oni koji se izjašnjavaju kao iznimno zabrinuti zbog koronavirusa kao i oni koji nisu osobito zabrinuti.

Listu top 20 kategorija s najvećim rastom otvara sol koja je rasla 290%. Brašno i kvasac koji su, uz wc papir, postali sinonim korona šopinga 'tek' su na 6. i 7. mjestu po rastu vrijednosti. Sapun je tek na 20. mjestu. WC papir je na 31.mjestu od ukupno 130 analiziranih kategorija.

U prva tri tjedna korona šopinga vino i žestoka alkoholna pića rastu većom stopom rasta u odnosu na rast kategorije sapuna. Riblje delikatese i depilatori na vrhu su Top liste 20 kategorija koje su u prva tri tjedna korona šopinga zabilježile vrijednosni pad. Iz analize košarice vidljivo je i da se planiramo manje brijati, manje održavati higijenu zuba, ali i popiti manje piva.

20.03.2020.

Br. pregleda: 1803

© CroExpress 2020.